Składniki
- 50 ml płynne białko jaj
- 270 ml mleko 1,5%
- 20 g mąka kukurydziana
- 40 g jogurt naturalny
- 150 g truskawki
- 4 g proszek do pieczenia
- 15 g odżywka białkowa
- 5 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowe ciacho budyniowe z truskawkami
Składniki
- 50 ml płynne białko jaj
- 270 ml mleko 1,5%
- 20 g mąka kukurydziana
- 40 g jogurt naturalny
- 150 g truskawki
- 4 g proszek do pieczenia
- 15 g odżywka białkowa
- 5 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Na początek robimy omleta. Do miski wlewamy białka jaj i ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy proszek do pieczenia, pokruszony słodzik, odżywkę białkową, jogurt naturalny i mąkę.
- Na koniec mieszamy wszystkie składniki do powstania jednolitej masy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-4 minut, przewracamy 2 minutki i omlet gotowy!
- Omleta wkładamy do jakiegoś naczynia.
- Teraz czas na budyń. Do garnka wlewamy 270 ml mleka i z niego odlewamy pół szklanki do której wsypujemy 25 g proszku budyniowego i mieszamy.
- W międzyczasie do szklanki wsypujemy 5 g żelatyny, zalewamy wrzątkiem ok. 15-20 ml wody i mieszamy.
- Do gotującego się mleka dodajemy słodzik, gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy nasz budyń i dokładnie mieszamy.
- Do tężejącego budyniu dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
- Na wcześniej przygotowanego omleta przelewamy część masy budyniowej.
- Na niej układamy truskawki, po czym dodajemy drugą część mieszanki budyniowej.
- Na wierzchu ponownie układamy truskawki.
- Czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy całe ciasto do lodówki na 4 godziny. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
👉 Białko jaj w płynie ja użyłem od @farmabialka.pl 50ml
👉 Mleko 1.5% 270ml
👉 Mąka kukurydziana 20g
👉 Jogurt naturalny 40g
👉 truskawki 150g
👉 Proszek do pieczenia 4g
👉 Odżywka białkowa 15g
👉 dowolny Słodzik
👉 Żelatyna 5g
–
Jak przygotować?
⚡️Na początku robimy omleta
Do miski wlewamy białka jaj i ubijamy na sztywną pianę, następnie do niej dodajemy proszek do pieczenia, pokruszony Słodzik, odżywkę białkową, jogurt naturalny I mąkę, razem wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy
⚡️Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę I smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-4 minut, przewracamy 2 minutki I omlet gotowy
⚡️Omleta wkładamy do jakiegoś naczynia
⚡️Teraz czas na budyń do garnka wlewamy 270ml mleka i z niego odlewamy pół szklanki do której wsypiemy 25g proszku budyniowego i rozmieszamy.
W między czasie do szklanki wsypujemy 5 g żelatyny zalewamy wrzątkiem ok. 15-20ml wody i mieszamy.
Do gotującego się mleka dodajemy Słodzik, gdy mleko zewre
wlewamy nasz budyń i dokładnie mieszamy, gdy budyń zacznie tężeć wlewamy żelatynę i mieszamy.
⚡️Na omleta przelewamy nie cała masę budyniu, na nią układamy truskawki i na truskawy znów wylewamy resztę budyniu, potem układamy na wierz truskawki, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy do lodówki na 3-4 godzinki.