Jednoporcjowe ciacho budyniowe z truskawkami

Dzisiejsza kombinacja smakowa skradnie każde serce w kilka sekund ❤️ Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Przygotowanie: 45 min.
Chłodzenie:: 4 godz.
Czas całkowity: 4 godz. 45 min.

Sposób przygotowania

  • Na początek robimy omleta. Do miski wlewamy białka jaj i ubijamy na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy proszek do pieczenia, pokruszony słodzik, odżywkę białkową, jogurt naturalny i mąkę.
  • Na koniec mieszamy wszystkie składniki do powstania jednolitej masy.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-4 minut, przewracamy 2 minutki i omlet gotowy!
  • Omleta wkładamy do jakiegoś naczynia.
  • Teraz czas na budyń. Do garnka wlewamy 270 ml mleka i z niego odlewamy pół szklanki do której wsypujemy 25 g proszku budyniowego i mieszamy.
  • W międzyczasie do szklanki wsypujemy 5 g żelatyny, zalewamy wrzątkiem ok. 15-20 ml wody i mieszamy.
  • Do gotującego się mleka dodajemy słodzik, gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy nasz budyń i dokładnie mieszamy.
  • Do tężejącego budyniu dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
  • Na wcześniej przygotowanego omleta przelewamy część masy budyniowej.
  • Na niej układamy truskawki, po czym dodajemy drugą część mieszanki budyniowej.
  • Na wierzchu ponownie układamy truskawki.
  • Czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy całe ciasto do lodówki na 4 godziny. Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 931.8kcalWęglowodany: 161.1gBiałko: 38.1gTłuszcze: 12gBłonnik: 12.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!

👉 Białko jaj w płynie ja użyłem od @farmabialka.pl 50ml
👉 Mleko 1.5% 270ml
👉 Mąka kukurydziana 20g
👉 Jogurt naturalny 40g
👉 truskawki 150g
👉 Proszek do pieczenia 4g
👉 Odżywka białkowa 15g
👉 dowolny Słodzik
👉 Żelatyna 5g

Jak przygotować?
⚡️Na początku robimy omleta
Do miski wlewamy białka jaj i ubijamy na sztywną pianę, następnie do niej dodajemy proszek do pieczenia, pokruszony Słodzik, odżywkę białkową, jogurt naturalny I mąkę, razem wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy
⚡️Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę I smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-4 minut, przewracamy 2 minutki I omlet gotowy
⚡️Omleta wkładamy do jakiegoś naczynia
⚡️Teraz czas na budyń do garnka wlewamy 270ml mleka i z niego odlewamy pół szklanki do której wsypiemy 25g proszku budyniowego i rozmieszamy.
W między czasie do szklanki wsypujemy 5 g żelatyny zalewamy wrzątkiem ok. 15-20ml wody i mieszamy.
Do gotującego się mleka dodajemy Słodzik, gdy mleko zewre
wlewamy nasz budyń i dokładnie mieszamy, gdy budyń zacznie tężeć wlewamy żelatynę i mieszamy.
⚡️Na omleta przelewamy nie cała masę budyniu, na nią układamy truskawki i na truskawy znów wylewamy resztę budyniu, potem układamy na wierz truskawki, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy do lodówki na 3-4 godzinki.