Przepis od: @legalnelakocie
1

Składniki

Jednoporcjowa pianka czekoladowo-śmietankowa

Pyszny deser na zimno to sprawdzony patent na ochłodę podczas wakacyjnego wypoczynku 🥰 Z tym przepisem zrobisz go jeszcze dziś ❤️🍰
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie:: 1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.
1

Składniki

Sposób przygotowania

  • Twaróg, odżywkę białkową i słodziki łączę.
  • Białka jaj ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy.
  • Żelatynę rozpuszczam w wodzie.
  • Następnie wylewam stopniowo do masy, dodaję gumę ksantanową i blenduję przez chwilkę.
  • 1/3 masy odlewam do innego naczynia i dodaję do niej 10 g kakao.
  • Dokładnie mieszam i wylewam na spód naczynia w którym planuję podać sernik.
  • Wkładam do lodówki do stężenia.
  • Z kolejną częścią robię to samo, dodając tylko 3 g kakao, aby warstwa była jaśniejsza od poprzedniej.
  • Wylewam na najciemniejszą masę i wkładam do lodówki ponownie.
  • Do ostatniej - jasnej warstwy już nic nie dodaje. Tylko wylewam na poprzednią masę.
  • Wkładam do lodówki do stężenia.
  • Gdy masa zacznie robić się gęsta, biorę się za dekorowanie.
  • Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Dla porównania, każda z mojej masy tężała około 20-30 minut.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 397.8kcalWęglowodany: 25.3gBiałko: 53.7gTłuszcze: 12.3gBłonnik: 7.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.