Jednoporcjowa pianka czekoladowo-śmietankowa

Składniki:

  • Twaróg sernikowy, 200g
  •  Płynne białka jaj, 55g @farmabialka.pl
  •  Odżywka białkowa o wybranym smaku, 20g (u mnie waniliowa)
  •  Słodzik, 15tabletek/inne słodzidło
  •  Żelatyna 6g + 150ml gorącej wody
  •  Kakao 1x10g, 1x3g (będą dwie warstwy)
  •  Guma ksantanowa 2g (tak, bez niej też się uda)
  •  Płatki owsiane Cheerios, po ułożeniu wyszło 7g
  •  Posypka czekoladowa 2g
  • Twaróg, odżywkę białkową i słodziki łączę. (Słodziki rozdrabniam)

Białka jaj ubijam na sztywne pianę i dodaję do masy. Jeśli używacie białek prosto z jaj, nie zapomnijcie ich wyparzyć.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie, następnie wylewam stopniowo do masy, dodaję gumę ksantanową i blenduję przez chwilkę.
1/3 masy odlewam do innego naczynia i dodaję do niej 10g kakao. Dokładnie mieszam i wylewam na spód naczynia w którym planuję podać sernik. Wkładam do lodówki do stężenia.
Z kolejną częścią robię to samo, dodając tylko 3g kakao, aby warstwa była jaśniejsza od poprzedniej. Wylewam na najciemniejszą masę i wkładam do lodówki ponownie.
Do ostatniej, jasnej warstwy już nic nie dodajemy tylko wylewamy na poprzednią masę. Wkładamy do lodówki.
Gdy masa zacznie robić się gęsta, bierzemy się za dekorowanie.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dla porównania, każda z mojej masy tężała około 20-30min.

 

PRZEPIS: legalnelakocie

https://www.instagram.com/p/CIDVbWMhXiG/