Składniki
- 200 g twaróg sernikowy
- 55 g płynne białko jaj
- 20 g odżywka białkowa
- 6 g żelatyna
- 150 ml woda gorąca
- 13 g kakao z podziałem na 10 i 3 g
- 2 g guma ksantanowa opcjonalnie
- 7 g płatki owsiane
- 2 g posypka czekoladowa
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowa pianka czekoladowo-śmietankowa
Pyszny deser na zimno to sprawdzony patent na ochłodę podczas wakacyjnego wypoczynku 🥰 Z tym przepisem zrobisz go jeszcze dziś ❤️🍰
Składniki
- 200 g twaróg sernikowy
- 55 g płynne białko jaj
- 20 g odżywka białkowa
- 6 g żelatyna
- 150 ml woda gorąca
- 13 g kakao z podziałem na 10 i 3 g
- 2 g guma ksantanowa opcjonalnie
- 7 g płatki owsiane
- 2 g posypka czekoladowa
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Twaróg, odżywkę białkową i słodziki łączę.
- Białka jaj ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy.
- Żelatynę rozpuszczam w wodzie.
- Następnie wylewam stopniowo do masy, dodaję gumę ksantanową i blenduję przez chwilkę.
- 1/3 masy odlewam do innego naczynia i dodaję do niej 10 g kakao.
- Dokładnie mieszam i wylewam na spód naczynia w którym planuję podać sernik.
- Wkładam do lodówki do stężenia.
- Z kolejną częścią robię to samo, dodając tylko 3 g kakao, aby warstwa była jaśniejsza od poprzedniej.
- Wylewam na najciemniejszą masę i wkładam do lodówki ponownie.
- Do ostatniej - jasnej warstwy już nic nie dodaje. Tylko wylewam na poprzednią masę.
- Wkładam do lodówki do stężenia.
- Gdy masa zacznie robić się gęsta, biorę się za dekorowanie.
- Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
- Dla porównania, każda z mojej masy tężała około 20-30 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 397.8kcalWęglowodany: 25.3gBiałko: 53.7gTłuszcze: 12.3gBłonnik: 7.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!