Składniki
Pierwsza warstwa:
- 150 g skyr waniliowy
- 3 g żelatyna
- 30 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa biała czekolada lub waniliowa
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Druga warstwa:
- 10 g proszek budyniowy czekoladowy
- 200 ml mleko zamiennie napój roślinny (u mnie napój migdałowy bez cukru)
- 3 g żelatyna
- 5 g masło orzechowe w proszku lub zwykłe
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowa pianka a'la MONTE
Pyszna pianka domowej roboty nawiązująca do kultowego deseru to skuteczna ochłoda nawet na największe upały ☀️😎
Składniki
Pierwsza warstwa:
- 150 g skyr waniliowy
- 3 g żelatyna
- 30 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa biała czekolada lub waniliowa
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Druga warstwa:
- 10 g proszek budyniowy czekoladowy
- 200 ml mleko zamiennie napój roślinny (u mnie napój migdałowy bez cukru)
- 3 g żelatyna
- 5 g masło orzechowe w proszku lub zwykłe
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Pierwsza warstwa:
- Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żelatynę rozpuścić w 30 ml wrzątku ze słodzidłem.
- Wszystkie składniki oprócz białka jaj dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Druga warstwa:
- Budyń ugotować na mleku/napoju roślinnym (konsystencja nie będzie gęsta).
- Żelatynę rozpuścić w 30 ml wrzątku ze słodzikiem.
- Dodać do zdjętego z ognia budyniu wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i wyłożyć powoli na pierwszą warstwę.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego 🤌
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 384.7kcalWęglowodany: 25.2gBiałko: 43.4gTłuszcze: 12.6gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!