Przepis od: @oliwiaaaa.k
1

Składniki

Warstwa serowo-kakaowa:

Krem orzechowo-toffee⁣⁣⁣:

Jednoporcjowa MILKA TOFFEE WHOLENUT

Genialny deser na zimno stanie się hitem w każdym domu 😍
Przygotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 6 godz.
Czas całkowity: 7 godz.
1

Składniki

Warstwa serowo-kakaowa:

Krem orzechowo-toffee⁣⁣⁣:

Sposób przygotowania

Warstwa serowo-kakaowa:

  • Twaróg, skyr i maślankę blendujemy na gładką masę. ⁣⁣⁣
  • Następnie dodajemy słodzidło i odżywkę białkową.
  • W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 20 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników.
  • Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli, po czym delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Odkładamy kilka łyżek masy i dodajmy kakao⁣⁣⁣.
  • Część z dodatkiem kakao przekładamy na dno pojemniczka i wkładamy na chwilkę do zamrażarki.
  • Następnie przekładamy pozostałą masę na wierzch i całość ponownie wkładamy do zamrażarki do chwili, aż masa stężeje. ⁣⁣⁣

Krem orzechowo-toffee⁣⁣⁣:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok, do momentu aż zmiękną. ⁣⁣⁣
  • Budyń gotujmy na wodzie i mleku. ⁣⁣⁣
  • Po ostygnięciu dodajmy puree z dynii, daktyle, masło orzechowe, slodzidło i odżywkę białkową.
  • Całość blendujemy na gładką masę. ⁣⁣⁣
  • Żelatynę rozpuszczamy w 20 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników dokładnie mieszając. ⁣⁣⁣
  • Całość przelewamy na stężałą część mleczną. ⁣⁣⁣
  • Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce minimum przez kilka godzin. ⁣⁣⁣
  • Przed podaniem polewamy deser rozpuszczoną czekoladą. ⁣⁣⁣

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 759.5kcalWęglowodany: 94.3gBiałko: 44.9gTłuszcze: 25.2gBłonnik: 8.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.