Składniki
Warstwa serowo-kakaowa:
- 50 g twaróg chudy
- 100 g maślanka
- 50 g skyr waniliowy
- 5 g waniliowa odżywka białkowa zamiennie aromat + więcej słodzidła
- 40 g płynne białko jaj
- 3 g kakao
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- słodzidło wg uznania
Krem orzechowo-toffee:
- 140 g puree z dyni
- 15 g budyń toffee
- 100 ml woda
- 15 g daktyle
- 5 g masło orzechowe
- 5 g odżywka białkowa o smaku masła orzechowego zamiennie więcej masła orzechowego
- 5 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
- 50 ml mleko
Jednoporcjowa MILKA TOFFEE WHOLENUT
Genialny deser na zimno stanie się hitem w każdym domu 😍
Składniki
Warstwa serowo-kakaowa:
- 50 g twaróg chudy
- 100 g maślanka
- 50 g skyr waniliowy
- 5 g waniliowa odżywka białkowa zamiennie aromat + więcej słodzidła
- 40 g płynne białko jaj
- 3 g kakao
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- słodzidło wg uznania
Krem orzechowo-toffee:
- 140 g puree z dyni
- 15 g budyń toffee
- 100 ml woda
- 15 g daktyle
- 5 g masło orzechowe
- 5 g odżywka białkowa o smaku masła orzechowego zamiennie więcej masła orzechowego
- 5 g żelatyna
- słodzidło wg uznania
- 50 ml mleko
Sposób przygotowania
Warstwa serowo-kakaowa:
- Twaróg, skyr i maślankę blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodzidło i odżywkę białkową.
- W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 20 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników.
- Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli, po czym delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
- Odkładamy kilka łyżek masy i dodajmy kakao.
- Część z dodatkiem kakao przekładamy na dno pojemniczka i wkładamy na chwilkę do zamrażarki.
- Następnie przekładamy pozostałą masę na wierzch i całość ponownie wkładamy do zamrażarki do chwili, aż masa stężeje.
Krem orzechowo-toffee:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok, do momentu aż zmiękną.
- Budyń gotujmy na wodzie i mleku.
- Po ostygnięciu dodajmy puree z dynii, daktyle, masło orzechowe, slodzidło i odżywkę białkową.
- Całość blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 20 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników dokładnie mieszając.
- Całość przelewamy na stężałą część mleczną.
- Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce minimum przez kilka godzin.
- Przed podaniem polewamy deser rozpuszczoną czekoladą.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 759.5kcalWęglowodany: 94.3gBiałko: 44.9gTłuszcze: 25.2gBłonnik: 8.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!