Składniki
- 150 g skyr naturalny
- 100 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka (sprawdzi się każdy inny, ewentualnie gęsty jogurt/skyr)
- 70 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- 8 g kakao
- 15 g ciastka korzenne
- 1/5 łyżeczki przyprawa korzenna tutaj uważajcie żeby nie przesadzić - wyjdzie za ostre 😝
- 20 g czekolada
- 40 ml woda
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Jednoporcjowa MILKA spekulatius
Przepyszny deser bez pieczenia z czekoladowym akcentem to gotowa receptura na udane spotkanie 🥰🍫 Wszyscy goście będą zachwyceni ❤️
Składniki
- 150 g skyr naturalny
- 100 g jogurt naturalny
- 50 g twaróg z wiaderka (sprawdzi się każdy inny, ewentualnie gęsty jogurt/skyr)
- 70 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna zamiennie agar
- 8 g kakao
- 15 g ciastka korzenne
- 1/5 łyżeczki przyprawa korzenna tutaj uważajcie żeby nie przesadzić - wyjdzie za ostre 😝
- 20 g czekolada
- 40 ml woda
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Skyr, jogurt i twaróg dokładnie mieszamy.
- Dodajemy słodzidło i żelatynę rozpuszczoną w 40 ml wrzątku.
- Do 1/3 masy dodajemy 5 g kakao i przekładamy na dno pojemniczka.
- Do pozostałej części dodajemy 3 g kakao, przyprawę korzenną i ubite ze szczyptą soli białka.
- Na końcu wrzucamy pokruszone ciasteczka korzenne i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy na stężały spód.
- Chłodzimy przez 4 godziny w lodówce.
- Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 372.7kcalWęglowodany: 33.9gBiałko: 24.1gTłuszcze: 18.3gBłonnik: 4.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!