Składniki
Ciasto
- 80 g płynne białko jaj
- 1 szt. żółtko
- 30 g mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Galaretka:
- 40 g galaretka malinowa
- 100 ml wrzątek
- 100 g maliny mrożone
Krem:
- 200 g kvarg waniliowy
- 15 g śnieżka
- 4 g żelatyna
- 30 ml wrzątek
- 30 ml mleko
- kilka kropel aromat waniliowy
Beza:
- 100 g płynne białko jaj
- 25 g ksylitol
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
JEDNOPORCJOWA malinowa chmurka
Ta malinowa chmurka skradła nasze serca od pierwszego kęsa ❤️ Z Wami będzie tak samo 🥰
Składniki
Ciasto
- 80 g płynne białko jaj
- 1 szt. żółtko
- 30 g mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Galaretka:
- 40 g galaretka malinowa
- 100 ml wrzątek
- 100 g maliny mrożone
Krem:
- 200 g kvarg waniliowy
- 15 g śnieżka
- 4 g żelatyna
- 30 ml wrzątek
- 30 ml mleko
- kilka kropel aromat waniliowy
Beza:
- 100 g płynne białko jaj
- 25 g ksylitol
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszkamy i smażymy na spryskanej olejem patelni. Ma wyjść omlet.
Galaretka:
- Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku.
- Teraz dodajemy do niej maliny i czekamy aż trochę stężeje.
Krem:
- Kvarg mieszamy ze śnieżką i mlekiem, a następnie dodajemy żelatynę oraz ekstrakt waniliowy.
Beza:
- Ubijamy białka z ksylitolem i wsadzamy do piekarnika na ok. 120 minut. Temperatura piekarnika powinna mieć ok. 90 stopni Celsjusza.
- Na koniec pozostało nam złożenie ciasta. Na dnie naczynia układamy omlet, potem trochę związaną galaretkę, krem i na wierzch bezę.
- I to wszystko, smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 590kcalWęglowodany: 96gBiałko: 45gTłuszcze: 8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!