Składniki
- 80 g płynne białko jaj
- 20 g skrobia ziemniaczana
- 40 g cukier
- 1 szczypta sól
- 100 g skyr naturalny
- 30 g mascarpone
- 20 g biała czekolada
- 50 g maliny
Jednoporcjowa Beza z Kremem na Bazie Białej Czekolady i Malin
Jednoporcjowa beza z kremem na bazie białej czekolady i malin to prawdziwy sztos 😍🥰😋 Te nieziemskie pyszności wyczarowała w swojej kuchni mega kreatywna @foodbyweronika ❤️❤️❤️.
Składniki
- 80 g płynne białko jaj
- 20 g skrobia ziemniaczana
- 40 g cukier
- 1 szczypta sól
- 100 g skyr naturalny
- 30 g mascarpone
- 20 g biała czekolada
- 50 g maliny
Sposób przygotowania
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Dodaję cukier oraz skrobię i ponownie ubijam
- Masę przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładam ją na trzy, dosyć cienkie placki
- Piekarnik nagrzewam do temperatury 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem
- Bezy piekę przez 15 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 70 stopni i piekę jeszcze przez 6 godzin
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a maliny rozgniatam widelcem
- Wszystkie składniki na krem dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki
- Kiedy bezy są gotowe układam je na sobie, przekładając kremem
- Na wierzch polecam maliny i płatki migdałowe
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 556.1kcalWęglowodany: 73.4gBiałko: 19.7gTłuszcze: 21.5gBłonnik: 4.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!