Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g pieczarki
- 30 g cebula
- 50 g pomidor
- 40 g ogórek
- 20 g ogórek kiszony
- 15 g rzodkiewka
- 15 g ser mozzarella light
- 1 szt. placek tortilla
- przyprawy wg uznania
- sos wg uznania
Jajeczna tortilla
Dzięki temu przepisowi od pierwszego kęsa przekonacie się, że jajecznica i tortilla świetnie do siebie pasują 😊 Taką kombinację smakową moglibyśmy jeść na okrągło 😍
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g pieczarki
- 30 g cebula
- 50 g pomidor
- 40 g ogórek
- 20 g ogórek kiszony
- 15 g rzodkiewka
- 15 g ser mozzarella light
- 1 szt. placek tortilla
- przyprawy wg uznania
- sos wg uznania
Sposób przygotowania
- Kroicie pieczarki i cebulę.
- Następnie należy podsmażyć je na patelni.
- Później dodajecie białko i mieszacie do uzyskania formy jajecznicy.
- Kroicie resztę warzyw w kosteczkę, przyprawiacie je dowolnie - tak jak jajecznicę i mieszacie.
- Na połowę tortilli wykładacie gotową jajecznicę, na nią warzywka i na koniec dajecie pokrojoną w plastry mozarellę.
- Zamykacie ją drugą, pustą połową tortilli.
- Następnie wkładacie do rozgrzanego opiekacza (nie ma dokładnego czasu warto sobie podglądać jak wygląda, bo u każdego jest różnie z temperaturą i czasem).
- Gdy tortilla będzie już przyrumieniona z góry i chrupka, wyciągamy ją, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Ja dodatkowo polałem ketchupem oraz sosem czosnkowym.
- Smacznego 😊
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 61.9kcalWęglowodany: 3.7gBiałko: 7.9gTłuszcze: 1.8gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!