Jagodowo-cytrynowy serniczek na zimno

Składniki:

Cytrynowy biszkopt:

  • 65g płynnych białek jaj @farmabialka.pl
  • 40g kefiru
  • 35g jogurtu naturalnego
  • 15g kaszki kukurydzianej
  • 10g mąki kokosowej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 10g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki pdp
  • 10 ml soku z cytryny + aromat cytrynowy
  • Słodzidło ( u mnie słodzony aromat waniliowy).

☑️ Kefir, jogurt, słodzidło, aromat i sok dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kaszkę i odstawiamy na chwilę. To samo robimy z mąką koko. Gdy masa nam zgęstnieje dodajemy resztę składników prócz białek i porządnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy do foremki i pieczemy ok 20 min, po czym studzimy.
👉Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i 1 część kładziemy do foremki wyłożonej folią spożywczą.
.
🍨Pianka:

  • 135g kefiru + 15g
  • 10g żelatyny rozpuszczonej w 45 ml wody
  • 8g odżywki whey delicious Coconut
  • 20g jagód
    +dodatkowe owoce (u mnie 40g truskawek,30g malin i 15g jagód).

☑️15g kefiru i 20g jagód miksujemy z dodatkiem słodzidla w małym garnuszku.
👉135g kefiru z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył.
👉Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dolewamy 4/5 do kefiru i dalej ubijamy, aby zwiększył bardziej objętość.
👉Na spód ciasta układamy owocki (truskawki) i wylewamy 3/5 pianki i po chwili kładziemy drugą część biszkoptu na wierzch, a na niego np. malinki i jagody
👉Do pozostałego kefiru dolewamy resztę żelatyny i jagodowy kefir i porządnie miksujemy, po czym wylewamy na ciasto.
.
Chowamy do lodówki na min 5h i zajadamy ze smakiem 😍😍

PRZEPIS: blondie_pistachio

https://www.instagram.com/p/CEWotZ3gIZ5/