Sk艂adniki
Cytrynowy biszkopt:
- 65 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 40 g kefir
- 35 g jogurt naturalny
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g m膮ka kokosowa
- 10 g skrobia ziemniaczana
- 10 g m膮ka kukurydziana
- 1/2 艂y偶eczki proszek do pieczenia
- 10 ml sok z cytryny
- 1 szczypta s贸l
- kilka kropel aromat cytrynowy
- s艂odzid艂o u mnie s艂odzony aromat waniliowy
Jagodowo-cytrynowy serniczek na zimno
Sernik na zimno to idealne ciacho na wakacyjne upa艂y 馃槑 Pyszno艣ci przez du偶e P 馃構
Sk艂adniki
Cytrynowy biszkopt:
- 65 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 40 g kefir
- 35 g jogurt naturalny
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g m膮ka kokosowa
- 10 g skrobia ziemniaczana
- 10 g m膮ka kukurydziana
- 1/2 艂y偶eczki proszek do pieczenia
- 10 ml sok z cytryny
- 1 szczypta s贸l
- kilka kropel aromat cytrynowy
- s艂odzid艂o u mnie s艂odzony aromat waniliowy
Spos贸b przygotowania
Cytrynowy biszkopt:
- Kefir, jogurt, s艂odzid艂o, aromat i sok dok艂adnie mieszamy, a nast臋pnie dodajemy kaszk臋 i odstawiamy na chwil臋.
- To samo robimy z m膮k膮 kokosow膮.
- Gdy masa nam zg臋stnieje, dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w pr贸cz bia艂ek i porz膮dnie mieszamy.
- Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋 ze szczypt膮 soli i delikatnie 艂膮czymy z mas膮.
- Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym studzimy.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy wzd艂u偶 i pierwsz膮 cz臋艣膰 k艂adziemy do foremki wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮.
Pianka:
- 15 g kefiru i 20 g jag贸d miksujemy z dodatkiem s艂odzidla w ma艂ym garnuszku.
- 135 g kefiru z dodatkiem od偶ywki ubijamy na wysokich obrotach, aby si臋 napowietrzy艂.
- 呕elatyn臋 rozpuszczamy i odstawiamy do ostygni臋cia, a nast臋pnie dolewamy 4/5 do kefiru i dalej ubijamy, aby zwi臋kszy艂 bardziej obj臋to艣膰.
- Na sp贸d ciasta uk艂adamy owocki (truskawki) i wylewamy 3/5 pianki i po chwili k艂adziemy drug膮 cz臋艣膰 biszkoptu na wierzch, a na niego np. malinki i jagody
- Do pozosta艂ego kefiru dolewamy reszt臋 偶elatyny i jagodowy kefir i porz膮dnie miksujemy, po czym wylewamy na ciasto.
- Chowamy do lod贸wki na min 5 godzin i zajadamy ze smakiem 馃槏馃槏
Wideo
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 74.6kcalW臋glowodany: 11.1gBia艂ko: 4.4gT艂uszcze: 1.4gB艂onnik: 1.5g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!