Składniki
Cytrynowy biszkopt:
- 65 g płynne białko jaj
- 40 g kefir
- 35 g jogurt naturalny
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g skrobia ziemniaczana
- 10 g mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 10 ml sok z cytryny
- 1 szczypta sól
- kilka kropel aromat cytrynowy
- słodzidło u mnie słodzony aromat waniliowy
Jagodowo-cytrynowy serniczek na zimno
Sernik na zimno to idealne ciacho na wakacyjne upały 😎 Pyszności przez duże P 😋
Składniki
Cytrynowy biszkopt:
- 65 g płynne białko jaj
- 40 g kefir
- 35 g jogurt naturalny
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g skrobia ziemniaczana
- 10 g mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 10 ml sok z cytryny
- 1 szczypta sól
- kilka kropel aromat cytrynowy
- słodzidło u mnie słodzony aromat waniliowy
Sposób przygotowania
Cytrynowy biszkopt:
- Kefir, jogurt, słodzidło, aromat i sok dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kaszkę i odstawiamy na chwilę.
- To samo robimy z mąką kokosową.
- Gdy masa nam zgęstnieje, dodajemy resztę składników prócz białek i porządnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą.
- Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym studzimy.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i pierwszą część kładziemy do foremki wyłożonej folią spożywczą.
Pianka:
- 15 g kefiru i 20 g jagód miksujemy z dodatkiem słodzidla w małym garnuszku.
- 135 g kefiru z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył.
- Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dolewamy 4/5 do kefiru i dalej ubijamy, aby zwiększył bardziej objętość.
- Na spód ciasta układamy owocki (truskawki) i wylewamy 3/5 pianki i po chwili kładziemy drugą część biszkoptu na wierzch, a na niego np. malinki i jagody
- Do pozostałego kefiru dolewamy resztę żelatyny i jagodowy kefir i porządnie miksujemy, po czym wylewamy na ciasto.
- Chowamy do lodówki na min 5 godzin i zajadamy ze smakiem 😍😍
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 74.6kcalWęglowodany: 11.1gBiałko: 4.4gTłuszcze: 1.4gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!