Jagodowe zefiry
Jagodowe zefiry
Przepyszne domowe ciasteczka z tego przepisu nie tylko świetnie smakują, ale i genialnie się prezentują 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️
Sposób przygotowania
- Jagody przełóż do rondelka i wsyp 50 g cukru kryształu.
- Całość gotuj do momentu, aż woda z jagód całkowicie wyparuje i powstanie jagodowa masa o konsystencji powideł.
- Jagody gotuj na wolnym ogniu, aby uniknąć przypalenia. Mieszaj od czasu do czasu. Gotową masę wystudź.
- Następnie odważ 130 g, a resztę umieść w rękawie cukierniczym i odłóż na później.
- Do misy miksera wlej 35 g białka, włóż puree z jagód wcześniej odważone (130 g) i zacznij miksować na wolnych obrotach.
- Po około minucie zwiększ do średniej mocy miksera i ubijaj masę przez kolejne 5 minut.
- Następnie zwiększ moc miksera do prawie maksymalnej i kontynuuj ubijanie przez następne 15 minut.
- Gdy zobaczysz, że masa potroiła swoją objętość, zabierz się za przygotowywanie syropu cukrowego i masy żelatynowej.
- Odmierzoną żelatynę zalej 10 ml wody i wymieszaj.
- Odstaw na kilka minut, a następnie rozpuść w mikrofali. Pamiętaj, aby robić to stopniowo, co jakiś czas mieszając żelatynę.
- 180 g cukru umieść w rondelku i zalej 50 ml wody.
- Gotuj cukier do momentu, aż uzyska 110 stopni Celsjusza. Gotowy, odłóż by przestygł.
- Syrop cukrowy o temperaturze 90 stopni zacznij wlewać do masy jagodowej wolnym strumieniem. Rób to delikatnie.
- Możesz zwolnić bieg miksera by uniknąć sytuacji, w której syrop cukrowy zostanie roztrzepany po ściankach misy.
- Po wlaniu suropu cukrowego, zrób to samo z masą żelatynową.
- Następnie mieszaj całość do momentu, gdy będziesz mógł bez problemu dotknąć misy miksera dłonią.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 144kcalWęglowodany: 33.2gBiałko: 3.2gTłuszcze: 2gBłonnik: 2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!