Składniki
- 250 g mąka jaglana
- 250 g mąka kukurydziana
- 1 opakowanie ricotta
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki erytrytol
- 1 szt. jabłka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia (zamiennie soda)
- oliwa (zamiennie olej do smażenia)
Jabłkowe racuchy z ricottą
Te pyszne racuchy kojarzą się nam z obiadem u babci 🥰 Idealne na jesienny posiłek z całą rodziną 👍
Składniki
- 250 g mąka jaglana
- 250 g mąka kukurydziana
- 1 opakowanie ricotta
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki erytrytol
- 1 szt. jabłka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia (zamiennie soda)
- oliwa (zamiennie olej do smażenia)
Sposób przygotowania
- Mąki wymieszać z sodą i erytrytolem.
- Następnie dodać mokre składniki - ricottę, białko jaj i pokrojone w kostkę jabłko (można tez zetrzeć je na tarce).
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Po czym smażymy na oliwie lub oleju z obu stron.
- Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym na pył erytrytolem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 106.4kcalWęglowodany: 16.8gBiałko: 3.5gTłuszcze: 2.7gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!