Składniki
Ciasto na gofry:
- 55 g płynne białko jaj
- 25 g mąka orkiszowa, jasna
- 20 g mąka ryżowa
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 70 g puree z dyni
- 50 ml mleko (zamiennie mleko roślinne)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka erytrytol
- 1 szczypta sól
Gofry dyniowe na słodko
Te gofry to idealny przepis na jesienne śniadanie dla całej rodziny 😍 Ślinka cieknie nam od samego patrzenia, a Wam? 😘
Składniki
Ciasto na gofry:
- 55 g płynne białko jaj
- 25 g mąka orkiszowa, jasna
- 20 g mąka ryżowa
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 70 g puree z dyni
- 50 ml mleko (zamiennie mleko roślinne)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka erytrytol
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białko należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie małymi partiami i delikatnie połączyć powstałą mieszankę z pozostałymi składnikami.
- Należy pamiętać, aby nie zastępować mąki ryżowej inną, ponieważ to właśnie ona nadaje gofrom chrupkości.
- Powstałą mieszankę piec w gofrownicy około 8 minut. Czas pieczenie jest uzależniony od mocy urządzenia.
- Przed podaniem udekorować dodatkami.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 88.4kcalWęglowodany: 9.8gBiałko: 6gTłuszcze: 3.3gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!