Składniki
Bezy:
- 240 g płynne białko jaj
- 400 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ocet
Składniki na krem:
- 400 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 100 ml sok malinowy
Gniazdka bezowe z truskawkami i malinami
Te pięknie prezentujące się mini beziki z pysznym kremem i świeżymi owocami tworzą fenomenalną kombinację smakową 🥰
Składniki
Bezy:
- 240 g płynne białko jaj
- 400 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ocet
Składniki na krem:
- 400 ml śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 100 ml sok malinowy
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubić na sztywno.
- Następnie dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce.
- Na końcu dodać mąkę i ocet.
- Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Na papierze do pieczenia odrysować od szklanki kółka.
- Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać gniazdka.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza i wstawić bezy na 5 minut.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni Celsjusza i suszyć przez 2,5 godziny.
- Studzić w zamkniętym piekarniku.
Krem:
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno.
- Następnie dodać sok i wymieszać.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim gniazda bezowe.
- Udekorować malinami i truskawkami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 508.6kcalWęglowodany: 51.4gBiałko: 6.9gTłuszcze: 32.2gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!