Składniki
Bezy:
- 80 g płynne białko jaj
- 120 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Dodatki:
- sos truskawkowy
- jogurt (zamiennie bita śmietana
- truskawki
- sok z cytryny
Gniazdka bezowe z sosem truskawkowym
Te genialne gniazdka bezowe w połączeniu z sosem truskawkowym i jogurtem to prawdziwe niebo w gębie 🥰 Po prostu palce lizać ❤️
Składniki
Bezy:
- 80 g płynne białko jaj
- 120 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Dodatki:
- sos truskawkowy
- jogurt (zamiennie bita śmietana
- truskawki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie dodajemy cukier - łyżeczka po łyżeczce (użyłam drobnego cukru do wypieków).
- Mieszankę ubijałam około 20 minut, aż cały cukier się rozpuścił.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ubijamy jeszcze około 2 minuty.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy gniazdka (na początek spód naszego gniazda, następnie boki).
- Suszymy około 2 godzin w temperaturze 110 stopni Celsjusza w piekarniku.
- Ostudzone bezy wypełniamy jogurtem (najlepiej skyr w wersji fit, ale może być też bita śmietana).
- Na wierzchu sos z truskawek z dodatkiem soku z cytryny plus świeże owoce.
- I gotowe!
- Beza, jogurt i truskawki - ach co to za połączenie 🤩 Jest słodko, ale nie przesadnie. Słodycz bezy przełamałam jogurtem i sosem truskawkowy. Moim zdaniem to idealny dodatek do dzisiejszej kawki ☕☕
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 63.7kcalWęglowodany: 15.3gBiałko: 1.5gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!