Składniki
Bezy:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanka 30%
- 2 łyżeczki żelatyna
- 150 ml sok z wiśni
Gniazdka bezowe z kremem wiśniowym i owocami
Słodkie i urocze mini deserki z tego przepisu staną się hitem w każdym domu 🥰 Po prostu WOW!
Składniki
Bezy:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanka 30%
- 2 łyżeczki żelatyna
- 150 ml sok z wiśni
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy po łyżce cukru, mieszamy mikserem, aż do rozpuszczenia.
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Całość przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy gniazdka o średnicy około 8 cm.
- Jeśli zaczynacie przygodę z bezami, to warto narysować ołówkiem okrąg na papierze do pieczenia i odwrócić go na drugą stronę.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza przez 5 minut, a następnie w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 80 minut.
- Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy bezy w środku do wystudzenia.
Krem:
- Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml soku z wiśni.
- Kiedy napęcznieje, należy podgrzać do rozpuszczenia i lekko wystudzić.
- Mascarpone miksujemy ze śmietaną.
- Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy, po czym dodajemy resztę soku.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do naszych gniazdek.
- Następnie dekorujemy owocami np. malinami.
- Na koniec dodajemy białą czekoladę i listek mięty.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 353.9kcalWęglowodany: 21.9gBiałko: 5.9gTłuszcze: 27.8gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!