8

Składniki

Bezy:

Krem:

Dodatkowo:

Gniazdka bezowe z kremem wiśniowym i owocami

Słodkie i urocze mini deserki z tego przepisu staną się hitem w każdym domu 🥰 Po prostu WOW!
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godzina 25 min.
Czas całkowity: 1 godzina 55 min.
8

Składniki

Bezy:

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy po łyżce cukru, mieszamy mikserem, aż do rozpuszczenia.
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę.
  • Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • Całość przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy gniazdka o średnicy około 8 cm.
  • Jeśli zaczynacie przygodę z bezami, to warto narysować ołówkiem okrąg na papierze do pieczenia i odwrócić go na drugą stronę.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza przez 5 minut, a następnie w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 80 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy bezy w środku do wystudzenia.

Krem:

  • Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml soku z wiśni.
  • Kiedy napęcznieje, należy podgrzać do rozpuszczenia i lekko wystudzić.
  • Mascarpone miksujemy ze śmietaną.
  • Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy, po czym dodajemy resztę soku.
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do naszych gniazdek.
  • Następnie dekorujemy owocami np. malinami.
  • Na koniec dodajemy białą czekoladę i listek mięty.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 353.9kcalWęglowodany: 21.9gBiałko: 5.9gTłuszcze: 27.8gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.