Składniki
Bezy
- 200 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem
- 200 g śmietanka 30%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Gniazdka bezowe na Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co lepsze niż celebracja tych chwil z bliskimi, serwując im słodką niespodziankę. 🐣🐰🌿 Spokotalerz przynosi genialny pomysł na świąteczny deser, który z pewnością zachwyci każdego. 🥰😍😘
Składniki
Bezy
- 200 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem
- 200 g śmietanka 30%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
- Białka ubij z odrobiną soli, dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu miksując około 3 minuty.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę.
- Wstaw gotowe bezy do piekarnika nagrzanego do 120°C, po około 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz ok. 2-2,5 godziny.
- Bezy pozostaw na noc w piekarniku.
- Rano przygotuj krem, miksując wszystkie składniki razem do uzyskania gęstej masy.
- Dekoruj gniazdka bezowe kolorowymi czekoladowymi jajeczkami i słodką, jadalną trawką.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2519.9kcalWęglowodany: 239.3gBiałko: 41.7gTłuszcze: 163.2gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!