Składniki
Naleśnik:
- 150 g płynne białko jaj
- 35 g jogurt grecki
- 15 g mąka kokosowa
- 10 g mąka gryczana
- 10 g skrobia ziemniaczana ziemniaczana
Nadzienie:
- 100 g jogurt grecki
- 2 plastry szynka gotowana
- 2 liście sałata
- 2 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka sos tahini
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Giganaleśnik
Ten giganaleśnik z dodatkami sprawdzi się zarówno w roli śniadania, jak obiadu 😊 Takie pyszności można jeść na okrągło każdego dnia 🥰
Składniki
Naleśnik:
- 150 g płynne białko jaj
- 35 g jogurt grecki
- 15 g mąka kokosowa
- 10 g mąka gryczana
- 10 g skrobia ziemniaczana ziemniaczana
Nadzienie:
- 100 g jogurt grecki
- 2 plastry szynka gotowana
- 2 liście sałata
- 2 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka sos tahini
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Ubij białko na sztywną pianę i rozdziel na dwie miseczki.
- Do jednej z nich dodaj jogurt, przyprawy, mąkę oraz skrobię.
- Wymieszaj dobrze wszystkie składniki za pomocą szpatułki.
- Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie już grudek, delikatnie dodaj drugą część białka, mieszając całość od dołu do góry.
- Wlej miksturę do foremki (moja ma obwód 16 cm) wyłożoną pergaminem.
- Piecz przez około 30 minut (zrób test wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest gotowy).
- Daj ostygnąć naleśnikowi przez kilka minut, a następnie przekrój go na pół i nadziej jogurtem, szynką, sałatką, pomidorkami koktajlowymi i łyżką sosu tahini i voilà!
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 445kcalWęglowodany: 31.6gBiałko: 36.1gTłuszcze: 18.4gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
https://www.instagram.com/p/CKOVOjCJvcD/