Giganaleśnik

Składniki na giganaleśnika:

  • 150g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 35g jogurtu greckiego
  • 15g mąki kokosowej
  • 10g mąki gryczanej
  • 10g skrobi ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 plastry gotowanej szynki
  • 2 liście sałaty
  • 2 pomidory koktajlowe
  • Łyżeczka sosu tahini,
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Włącz piekarnik na 170 stopni. Ubij białko na sztywną pianę i rozdziell na dwie miseczki. Do jednych z nich dodaj jogurt, przyprawy, mąkę, skrobię i dobrze wymieszaj za pomocą szpatułki. Gdy wszystkie składniki dobrze sie połączą i nie ma już grudek, delikatnie dodaj drugą część białka, mieszając od dołu do góry.
Wlej miksturę do foremki (moja ma obwód 16 cm) wyłożoną pergaminem. Piecz przez około 30 minut (zrób test wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest gotowy).
Daj ostygnąć naleśnikowi przez kilka minut, a następnie przekrój go na pół i nadziej jogurtem, szynką, sałatką, pomidorkami koktajlowymi i łyżką sosu tahini i voilà!

📊Makro:
392 kcal; 9,4g tłuszczu 27,3g węglowodanów 44,7g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CKOVOjCJvcD/