Składniki
- 180 g dynia upieczona
- 180 g płynne białko jaj
- 15 g mąka kokosowa
- 20 g mąka z ciecierzycy
- 150 g pieczarki
- kilka szt. pomidorki koktajlowe
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 natki pietruszka
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Giganaleśnik dyniowy
Sezon na dynie w pełni, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na mega naleśnik w wytrawnym wydaniu ❤️ Po prostu palce lizać!
Składniki
- 180 g dynia upieczona
- 180 g płynne białko jaj
- 15 g mąka kokosowa
- 20 g mąka z ciecierzycy
- 150 g pieczarki
- kilka szt. pomidorki koktajlowe
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 natki pietruszka
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
Sposób przygotowania
- Zblenduj upieczoną dynię.
- W innej misce ubij białka i połowę dodaj do zbendowanej wcześniej dyni - wymieszaj delikatnie.
- Do dyni i ubitych białek dodaj mąki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia.
- Po dokładnym i delikatnym wymieszaniu, dodaj resztę białka.
- Ciasto smaż pod przykryciem na lekko naoliwionej patelni przez 5 minut na jednej stronie i około 2 minut na drugiej.
- Posiekane pieczarki podsmaż z niewielką ilością oleju wraz ze szczyptą czosnku, soli, pieprzu i pietruszki.
- Kiedy sos będzie prawie gotowy, dodaj posiekane na pół pomidorki koktajlowe.
- Gotowy naleśnik przetnij na pół.
- Następnie rozsmaruj sos pieczarkowy, przykryj drugą połówką i przekrój na pół.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 286kcalWęglowodany: 37.6gBiałko: 28.9gTłuszcze: 3.5gBłonnik: 3.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!