Składniki
Jagodzianki:
Cytrynowy lukier:
- 30 g płynne białko jaj
- 90 g cukier puder
- 4 krople sok z cytryny
Farsz:
- 200 g jagody
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Genialne jagodzianki z kruszonką i cytrynowym lukrem
Sezon na jagodzianki w pełni, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem, który na pewno zawróci Wam w głowach 🥰
Składniki
Jagodzianki:
Cytrynowy lukier:
- 30 g płynne białko jaj
- 90 g cukier puder
- 4 krople sok z cytryny
Farsz:
- 200 g jagody
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Ciasto drożdżowe:
- Z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Gotową mieszankę odstawić na 10 min.
- Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, przestudzone masło, jajko, sól, wyrośnięty rozczyn i pozostały cukier. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na godzinę pod przykryciem.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować, nafaszerować 1 łyżką jagodowego nadzienia.
Farsz:
- Aby przygotować jagodziany farsz, należy połączyć ze sobą: jagody, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Kruszonka:
- Domowe drożdżówki układać łączeniem do dołu, posmarować białkiem od @farmabialka.pl i posypać domowej roboty kruszonką. Do przygotowania kruszonki potrzeba masła, mąki i cukru.
- Gotowe drożdżówki piec przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Domowe wypieki należy studzić na kratce.
Cytrynowy lukier:
- Wystudzone drożdżówki polać lukrem domowej roboty. Aby go przygotować, należy wymieszać: białka, cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny. Połączone składniki ubijaj na średnich obrotach przez 15 minut.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 224.9kcalWęglowodany: 51.8gBiałko: 6.5gTłuszcze: 5.9gBłonnik: 3.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!