Przepis od: @foodstagramka
6

Składniki

Jagodzianki:

Cytrynowy lukier:

Farsz:

Kruszonka:

Genialne jagodzianki z kruszonką i cytrynowym lukrem

Sezon na jagodzianki w pełni, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem, który na pewno zawróci Wam w głowach 🥰
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 25 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
6

Składniki

Jagodzianki:

Cytrynowy lukier:

Farsz:

Kruszonka:

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe:

  • Z drożdży, mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Gotową mieszankę odstawić na 10 min.
  • Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, przestudzone masło, jajko, sól, wyrośnięty rozczyn i pozostały cukier. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na godzinę pod przykryciem.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować, nafaszerować 1 łyżką jagodowego nadzienia.

Farsz:

  • Aby przygotować jagodziany farsz, należy połączyć ze sobą: jagody, cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka:

  • Domowe drożdżówki układać łączeniem do dołu, posmarować białkiem od @farmabialka.pl i posypać domowej roboty kruszonką. Do przygotowania kruszonki potrzeba masła, mąki i cukru.
  • Gotowe drożdżówki piec przez 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Domowe wypieki należy studzić na kratce.

Cytrynowy lukier:

  • Wystudzone drożdżówki polać lukrem domowej roboty. Aby go przygotować, należy wymieszać: białka, cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny. Połączone składniki ubijaj na średnich obrotach przez 15 minut.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 224.9kcalWęglowodany: 51.8gBiałko: 6.5gTłuszcze: 5.9gBłonnik: 3.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.