Składniki
Beziki:
- 240 g płynne białko jaj
- 400 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 szczypta sól opcjonalnie
Krem:
- śmietana 30% wg uznania
- mascarpone wg uznania
- kajmak wg uznania
- daktyle wg uznania, pokrojone
- orzechy włoskie wg uznania, pokrojone
- owoce idealnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, a tak naprawdę każde, co kto lubi 🙃
Beziki a'la Dacquoise (Dakłas)
Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie 🥰 Te pyszności skradną serce od pierwszego kęsa nawet największego niejadka ❤️😍
Składniki
Beziki:
- 240 g płynne białko jaj
- 400 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 szczypta sól opcjonalnie
Krem:
- śmietana 30% wg uznania
- mascarpone wg uznania
- kajmak wg uznania
- daktyle wg uznania, pokrojone
- orzechy włoskie wg uznania, pokrojone
- owoce idealnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, a tak naprawdę każde, co kto lubi 🙃
Sposób przygotowania
Beziki:
- Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę.
- Następnie powoli dodajemy cukier (najlepiej drobny) i ubijamy razem.
- Pod koniec dodajemy mąkę i sok, po czym miksujemy chwileczkę razem. I gotowe!
- Formujemy małe bezy i pieczemy je około 80 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy zostawiamy w nim do wystudzenia (bez i piekarnika 🙂
Krem:
- Najpierw ubijamy śmietanę.
- Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy dalej.
- Sekretem dzisiejszego deseru są dodatki do tak powstałej mieszanki. Na koniec dodajemy kajmak oraz sporą ilość drobno posiekanych orzechów włoskich i daktyli. Mieszamy i gotowe 🧡
- Powstałą mieszankę wykładamy na bezy i przepyszny deser murowany (najlepiej smakuje schłodzony). Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 68.4kcalWęglowodany: 16.7gBiałko: 1.5gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!