Przepis od: @kadr_ze_smakiem
18

Składniki

Beziki:

Krem:

Beziki a'la Dacquoise (Dakłas)

Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie 🥰 Te pyszności skradną serce od pierwszego kęsa nawet największego niejadka ❤️😍
Przygotowanie: 40 min.
Pieczenie: 1 godzina 20 min.
Czas całkowity: 2 godz.
18

Składniki

Beziki:

Krem:

Sposób przygotowania

Beziki:

  • Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę.
  • Następnie powoli dodajemy cukier (najlepiej drobny) i ubijamy razem.
  • Pod koniec dodajemy mąkę i sok, po czym miksujemy chwileczkę razem. I gotowe!
  • Formujemy małe bezy i pieczemy je około 80 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy zostawiamy w nim do wystudzenia (bez i piekarnika 🙂

Krem:

  • Najpierw ubijamy śmietanę.
  • Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy dalej.
  • Sekretem dzisiejszego deseru są dodatki do tak powstałej mieszanki. Na koniec dodajemy kajmak oraz sporą ilość drobno posiekanych orzechów włoskich i daktyli. Mieszamy i gotowe 🧡
  • Powstałą mieszankę wykładamy na bezy i przepyszny deser murowany (najlepiej smakuje schłodzony). Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 68.4kcalWęglowodany: 16.7gBiałko: 1.5gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.