Składniki
- 1 szt. cebula
- 1 szt. papryka
- olej kokosowy zamiennie rzepakowy do smażenia
- przyprawy zioła toskańskie, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi do smaku
- 250 ml płynne białko jaj
- szpinak świeży w ilości dostosowanej do preferencji
- ser feta według uznania
- 5 szt. pomidorki koktajlowe do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji
Frittata ze szpinakiem
Sobotni poranek można uczcić smaczną i zdrową frittatą ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi od @dogonic.marzenia89, która zna się na rzeczy, kiedy chodzi o pyszne i łatwe w przygotowaniu dania.
Składniki
- 1 szt. cebula
- 1 szt. papryka
- olej kokosowy zamiennie rzepakowy do smażenia
- przyprawy zioła toskańskie, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi do smaku
- 250 ml płynne białko jaj
- szpinak świeży w ilości dostosowanej do preferencji
- ser feta według uznania
- 5 szt. pomidorki koktajlowe do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Następnie dzielimy na mniejsze kawałaki cebulę, paprykę oraz liście szpinaku.
- Warzywa podsmażamy do miękkości na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego lub rzepakowego.
- W międzyczasie dodajemy przyprawy.
- W suchej i czystej misce ubijamy białka. W efekcie mamy otrzymać delikatną pianę.
- Do warzyw na patelnię dodajemy wcześniej przygotowany szpinak.
- Mieszankę z patelni zalewamy białkiem oraz posypujemy pokruszoną fetą.
- Całość smażymy do ścięcia białka, po czym wkładamy do piekarnika na 5 minut.
- Danie dekorujemy pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 32.7kcalWęglowodany: 1.1gBiałko: 6.5gTłuszcze: 0.003gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!