Składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 3 szt. jajka
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g budyń waniliowy bez cukru
- 20 g len mielony
- 80 g erytrytol
- 30 g kakao
- 100 g ser
- 150 ml napój owsiany bez cukru
- 60 g mąka kokosowa
- 50 g odżywka białkowa o smaku waniliowo-ciasteczkowym
- 10 g proszek do pieczenia
- aromat waniliowy opcjonalnie
Fitowe ciacho z budyniem i borówkami
To genialne ciacho budyniowe z borówkami jest w 100% fitowe ❤️ Idealny deser na styczniowe dni!
Składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 3 szt. jajka
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g budyń waniliowy bez cukru
- 20 g len mielony
- 80 g erytrytol
- 30 g kakao
- 100 g ser
- 150 ml napój owsiany bez cukru
- 60 g mąka kokosowa
- 50 g odżywka białkowa o smaku waniliowo-ciasteczkowym
- 10 g proszek do pieczenia
- aromat waniliowy opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy.
- Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- Deser pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ciasto z programem "termoobieg" przez kolejne 10 minut.
- Studzimy w wyłączonym piekarniku przez jakiś czas, po czym wyjmujemy i studzimy na blacie.
- Czas przygotować budyń. W tym celu rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, po czym odstawiamy na bok.
- Proszek budyniowy rozpuszczamy w napoju owsianym.
- Następnie zagotowujemy w garnku mleko i słodzik.
- Zawartość szklanki wlewamy do mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Zdejmujemy z ognia, po czym mieszamy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną.
- Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż budyń mocno zgęstnieje.
- Ostudzony budyń wylewamy na czekoladowy biszkopt.
- Przed podaniem dekorujemy ulubionymi dodatkami i chłodzimy przez 2 godziny.
- Smacznego ❤️
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 146kcalWęglowodany: 37.4gProtein: 9.9gTłuszcze: 3.3gBłonnik: 2.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!