Składniki
- 400 g marchewka
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szt. żółtko
- 1 łyżka mąka pszenna
- 50 g masło
- chilli
- sól
- czosnek granulowany
- 150 g serek śmietankowy
- 150 g wędzony łosoś
- 1 łyżka chrzan
Fit rolada marchewkowa z serkiem śmietankowym i łososiem
Przepis od @swawolawkuchni na fit roladę marchewkową z serkiem śmietankowym i łososiem to świetny pomysł na lekką i smaczną kolację. Dzięki wykorzystaniu białek jaj, danie jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Idealne dla osób dbających o linię, jak i smakoszy dobrego jedzenia.
Składniki
- 400 g marchewka
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szt. żółtko
- 1 łyżka mąka pszenna
- 50 g masło
- chilli
- sól
- czosnek granulowany
- 150 g serek śmietankowy
- 150 g wędzony łosoś
- 1 łyżka chrzan
Sposób przygotowania
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na maśle przez około 10 minut, aż stanie się miękka.
- Doprawiamy solą, chilli i czosnkiem, po czym studzimy i dodajemy żółtko.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
- Powoli dokładamy ostudzoną marchewkę i dokładnie łączymy składniki.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia, rozsmarowujemy na cienki placek i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 18 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, rozsmarowujemy na nim serek śmietankowy wymieszany z chrzanem, układamy łososia i zwijamy w roladę.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 171.8kcalWęglowodany: 24.7gBiałko: 5.8gTłuszcze: 5.9gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!