Przepis od: @blondie_pistachio
8

Składniki

Biszkopt:

Masa piankowa:

Dodatki:

Fit ciacho a'la czarny las

Pyszne ciasto w wersji fit? Oczywiście, że jest to możliwe 🥰🍰 I to w jakim stylu ❤️
Przygotowanie: 40 minutes
Pieczenie:: 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour
8

Składniki

Biszkopt:

Masa piankowa:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 25 g białek i jogurt mieszamy z sypkimi składnikami i słodzikiem.
  • 45 g białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
  • Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
  • Gdy biszkopt ostygnie przecinamy wzdłuż na 2 części.
  • 4 g galaretki wiśniowej zalewamy 100 ml gorącej wody, po czym studzimy.
  • Pierwszą warstwę ciasta wkładamy na dno foremki wyłożonej folią spożywczą i układamy na nim odmrożone wiśnie.
  • Sok, który z nich pozostał, możemy wlać dodatkowo do galaretki.
  • Tężejącą już galaretkę wylewamy na wiśnie i chowamy do lodówki na 2 godziny.

Masa piankowa:

  • Napęczniałą żelatynę/agar rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kefir z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył i zwiększył swoją objętość 3-krotnie.
  • Następnie dodajemy słodzony aromat i wlewamy żelatynę/agar. (Masa zwiększy objętość).
  • Połowę masy odlewamy do osobnego garnuszka, a do pozostałej dodajemy kakao i miksujemy, aby połączył się z pianą.
  • Kakaową część wylewamy na galaretkę, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta i delikatnie dociskamy.
  • Kładziemy truskawki/wiśnie i wylewamy na wierzch kokosową masę.
  • Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę, aby fajnie przyczepiła się do pianki.
  • Chowamy do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Po tym czasie wyjmujemy i wedle uznania kładziemy na wierzch wiśnie/więcej czekolady 🍒🍫
  • Zajadamy ze smakiem 😋💕

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 75.4kcalWęglowodany: 12.3gBiałko: 4.2gTłuszcze: 1.2gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!

Składniki:

  • 🎂Ciasto:
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 45g+25g płynnego  białka jaj @farmabialka
  • po 15g mąki ryżowej i budyniu czekoladowego
  • po 5g kaszy manny, mąki kokosowej i kakao
  • 0,5 łyżeczki dpd
  • Słodzidło + aromat rumowy
    ➕45g wiśni (ja użyłam mrożonych)

☑️ 25g białek i jogurt mieszamy z sypkimi składnikami i słodzikiem. 45g białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 17 min. Studzimy.

👉Gdy „biszkopt” ostygnie przecinamy wzdłuż na 2 części.

👉4g galaretki wiśniowej zalanej 100ml gorącej wody, studzimy.

👉Pierwszą warstwę ciasta wkładamy na dno foremki wyłożonej folią spożywczą i układamy na nim odmrożone wiśnie. Sok który nam z nich pozostał możemy wlać do galaretki.
👉Tężejącą już galaretkę wylewamy na wiśnie i chowamy do lodówki na 2h.

🍧Masa piankowa:
🔹150g kefiru
🔹8g odżywki białkowej na bazie maślaki (u mnie kokosowa)
🔹8g żelatyny/agaru rozpuszczonej w 45 ml wody
🔹słodzony aromat (kokosowy)
🔹3g kakao
➕45g truskawek/wiśni

☑️ Napęczniałą żelatynę/agar rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
👉Kefir z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył i zwiększył swoją objętość 3 krotnie. Nastęnie dodajemy słodzony aromat i wlewamy żelatynę/agar. (masa zwiększy objętość).
👉Połowę masy odlewamy do osobnego garnuszka, a do pozostałej dodajemy kakao i miksujemy, aby połączył się z pianą.

👉Kakaową część wylewamy na galaretkę, następnie przykrywamy to drugą częścią ciasta i delikatnie dociskamy.
👉Kładziemy truskawki/wiśnie i wylewamy na wierzch kokosową masę. 👉Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę (ja użyłam od @redchocolatepl), aby fajnie przyczepiła się do pianki 🍧
👉Chowamy do lodówki na minimum 4h. Po tym czasie wyjmujemy i wedle uznania kładziemy na wierzch wiśnie/więcej czekolady 🍒🍫
Zajadamy ze smakiem 😋💕

 

PRZEPIS: blondie_pistachio

https://www.instagram.com/p/CJdDgpsnpa7/

close

No products in the cart.