Składniki
Biszkopt:
- 50 g jogurt naturalny
- 70 g płynne białko jaj z podziałem na 45 g i 25 g
- 15 g mąka ryżowa
- 15 g budyń czekoladowy
- 5 g kasza manna
- 5 g mąka kokosowa
- 5 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 45 g wiśnie ja użyłam mrożonych
- słodzidło wg uznania
- aromat rumowy, wg uznania
Masa piankowa:
Fit ciacho a'la czarny las
Składniki
Biszkopt:
- 50 g jogurt naturalny
- 70 g płynne białko jaj z podziałem na 45 g i 25 g
- 15 g mąka ryżowa
- 15 g budyń czekoladowy
- 5 g kasza manna
- 5 g mąka kokosowa
- 5 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 45 g wiśnie ja użyłam mrożonych
- słodzidło wg uznania
- aromat rumowy, wg uznania
Masa piankowa:
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- 25 g białek i jogurt mieszamy z sypkimi składnikami i słodzikiem.
- 45 g białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
- Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
- Gdy biszkopt ostygnie przecinamy wzdłuż na 2 części.
- 4 g galaretki wiśniowej zalewamy 100 ml gorącej wody, po czym studzimy.
- Pierwszą warstwę ciasta wkładamy na dno foremki wyłożonej folią spożywczą i układamy na nim odmrożone wiśnie.
- Sok, który z nich pozostał, możemy wlać dodatkowo do galaretki.
- Tężejącą już galaretkę wylewamy na wiśnie i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Masa piankowa:
- Napęczniałą żelatynę/agar rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
- Kefir z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył i zwiększył swoją objętość 3-krotnie.
- Następnie dodajemy słodzony aromat i wlewamy żelatynę/agar. (Masa zwiększy objętość).
- Połowę masy odlewamy do osobnego garnuszka, a do pozostałej dodajemy kakao i miksujemy, aby połączył się z pianą.
- Kakaową część wylewamy na galaretkę, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta i delikatnie dociskamy.
- Kładziemy truskawki/wiśnie i wylewamy na wierzch kokosową masę.
- Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę, aby fajnie przyczepiła się do pianki.
- Chowamy do lodówki na minimum 4 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy i wedle uznania kładziemy na wierzch wiśnie/więcej czekolady 🍒🍫
- Zajadamy ze smakiem 😋💕
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Składniki:
- 🎂Ciasto:
- 50g jogurtu naturalnego
- 45g+25g płynnego białka jaj @farmabialka
- po 15g mąki ryżowej i budyniu czekoladowego
- po 5g kaszy manny, mąki kokosowej i kakao
- 0,5 łyżeczki dpd
- Słodzidło + aromat rumowy
➕45g wiśni (ja użyłam mrożonych)
☑️ 25g białek i jogurt mieszamy z sypkimi składnikami i słodzikiem. 45g białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 17 min. Studzimy.
👉Gdy „biszkopt” ostygnie przecinamy wzdłuż na 2 części.
👉4g galaretki wiśniowej zalanej 100ml gorącej wody, studzimy.
👉Pierwszą warstwę ciasta wkładamy na dno foremki wyłożonej folią spożywczą i układamy na nim odmrożone wiśnie. Sok który nam z nich pozostał możemy wlać do galaretki.
👉Tężejącą już galaretkę wylewamy na wiśnie i chowamy do lodówki na 2h.
🍧Masa piankowa:
🔹150g kefiru
🔹8g odżywki białkowej na bazie maślaki (u mnie kokosowa)
🔹8g żelatyny/agaru rozpuszczonej w 45 ml wody
🔹słodzony aromat (kokosowy)
🔹3g kakao
➕45g truskawek/wiśni
☑️ Napęczniałą żelatynę/agar rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
👉Kefir z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył i zwiększył swoją objętość 3 krotnie. Nastęnie dodajemy słodzony aromat i wlewamy żelatynę/agar. (masa zwiększy objętość).
👉Połowę masy odlewamy do osobnego garnuszka, a do pozostałej dodajemy kakao i miksujemy, aby połączył się z pianą.
👉Kakaową część wylewamy na galaretkę, następnie przykrywamy to drugą częścią ciasta i delikatnie dociskamy.
👉Kładziemy truskawki/wiśnie i wylewamy na wierzch kokosową masę. 👉Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę (ja użyłam od @redchocolatepl), aby fajnie przyczepiła się do pianki 🍧
👉Chowamy do lodówki na minimum 4h. Po tym czasie wyjmujemy i wedle uznania kładziemy na wierzch wiśnie/więcej czekolady 🍒🍫
Zajadamy ze smakiem 😋💕
PRZEPIS: blondie_pistachio
https://www.instagram.com/p/CJdDgpsnpa7/