Ekstra puszysty omlet w wersji fit
Przepyszny omlet białkowy w zdrowym wydaniu skradnie serce nawet największego niejadka! Po prostu palce lizać 😍
Sposób przygotowania
- Mieszamy ze sobą żółtko, mleko, mąkę, 3 łyżki erytrytolu (może być też słodzik lub cukier).
- Osobno ubijamy białko ze szczyptą soli (z jednego jajka i 50 g płynnego białka).
- Łączymy z resztą ciasta i mieszamy łyżką.
- Dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię - delikatnie posmarowaną oliwą.
- Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut z dwóch stron.
- Uważamy przy odwracaniu, bo omlet jest na tyle puszysty, że może się rozpaść.
- Gotowego omleta wykładamy na talerz, dodajemy twaróg wymieszany ze skyrem, łyżką erytrytolu, odrobiną aromatu waniliowego i składamy na pół.
- Na wierzch wykładamy ulubiony dżem lub świeże owoce - w tym przypadku jest to frużelina porzeczkowa.
- Smacznego ❤️
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 425kcalWęglowodany: 50.5gBiałko: 46gTłuszcze: 6.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!