Składniki
Ciasto:.
- 180 g mąka pszenna
- 160 g masło
- 200 ml woda
- 2 szt. jajko
- 110 g płynne białko jaj
Nadzienie:.
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szczypta skórka z cytryny starta
- 1/2 łyżeczki śmietan-fix
Eklery domowej roboty
Z tym przepisem w mgnieniu oka wyczarujecie domowe eklery z pysznym nadzieniem dla całej rodziny ❤️ Palce lizać 🥰
Składniki
Ciasto:.
- 180 g mąka pszenna
- 160 g masło
- 200 ml woda
- 2 szt. jajko
- 110 g płynne białko jaj
Nadzienie:.
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szczypta skórka z cytryny starta
- 1/2 łyżeczki śmietan-fix
Sposób przygotowania
- Wodę i masło zagotować, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż nie będzie widać "surowej" mąki. Ostudzić.
- Dodać jaja, białka pasteryzowane i zmiksować do połączenia.
- Ciasto nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego - zostawić odstęp.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza około 20 minut.
- Ostudzić i przekroić na pół.
Nadzienie:
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając w między czasie cukier, śmietan fix i skórkę z cytryny.
- Przełożyć do woreczka i nadziewać, po czym złożyć eklery.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 168.5kcalWęglowodany: 15.8gBiałko: 4.3gTłuszcze: 9.9gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!