Składniki
- 125 g płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 100 g cukier puder
Krem kawowy:
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki kawa rozpuszczalna
- 1 op. śmietan-fix
- 1 op. mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Frużelina wiśniowa:
- 150 g wiśnie mrożone
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1/4 szkl. woda
Eklery bezowe
Niesamowita @sweet_and_salty_snacks_ podzieliła się z nami przepisem na eklery bezowe, które zachwycą każdego miłośnika słodyczy!
Składniki
- 125 g płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 100 g cukier puder
Krem kawowy:
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki kawa rozpuszczalna
- 1 op. śmietan-fix
- 1 op. mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Frużelina wiśniowa:
- 150 g wiśnie mrożone
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1/4 szkl. woda
Sposób przygotowania
- Ubij białka, dodaj stopniowo cukry
- Piecz bezy do chrupkości
- Ubij śmietankę z kawą, fixem, mascarpone, cukrem
- Gotuj wiśnie z mąką i wodą na frużelinę
- Składaj eklery: beza, krem, frużelina
- Polane czekoladą eklery gotowe do podania.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 154.1kcalWęglowodany: 32.1gBiałko: 2.1gTłuszcze: 7.3gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!