Składniki
- 160 g płynne białko jaj
- 240 g cukier
- 1 szczypta sól
- 180 ml śmietanka 30% kremówka
- 3 czubate łyżki mascarpone
- 1 czubata łyżka pasta pistacjowa
- 1 czubata łyżka krem pistacjowy
- 7 łyżeczek konfitura z czarnych malin
- polewa czekoladowa
- 1 garść pistacje posiekanych
- owoce świeże, do dekoracji
Eklery bezowe z kremem pistacjowym
Zaskocz swoich gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem deseru. Eklery bezowe z kremem pistacjowym od @pysznosciwtul to prawdziwe dzieło sztuki, które sprawi, że każdy moment stanie się wyjątkowy.
Składniki
- 160 g płynne białko jaj
- 240 g cukier
- 1 szczypta sól
- 180 ml śmietanka 30% kremówka
- 3 czubate łyżki mascarpone
- 1 czubata łyżka pasta pistacjowa
- 1 czubata łyżka krem pistacjowy
- 7 łyżeczek konfitura z czarnych malin
- polewa czekoladowa
- 1 garść pistacje posiekanych
- owoce świeże, do dekoracji
Sposób przygotowania
Bezy
- Zacząć ubijać białka. Kiedy lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Ubijać do otrzymania sztywnej piany
- Następnie dodawać cukier po łyżce i miksować po każdej przez około 45 sekund. Ubijać aż masa stanie się gęsta i lśniąca
- Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (np. Wilton 8B)
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wycisnąć podłużne kształty. Piec przez 55 minut w temp. 140 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Wystudzić
Masa pistacjowa:
- Śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem
- Dodać pastę i krem pistacjowy. Delikatnie wymieszać i zmiksować do połączenia
- Masę pistacjową przełożyć do worka cukierniczego. Odciąć koniec
- Spód jednego eklera posmarować konfiturą. Wycisnąć masę. Przykryć drugim eklerkiem. Lekko docisnąć
- Udekorować polewą czekoladową i owocami. Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 173.7kcalWęglowodany: 23.1gBiałko: 2.8gTłuszcze: 8.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!