Przepis od: @pysznosciwtul
8

Składniki

Eklery bezowe z kremem pistacjowym

Zaskocz swoich gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem deseru. Eklery bezowe z kremem pistacjowym od @pysznosciwtul to prawdziwe dzieło sztuki, które sprawi, że każdy moment stanie się wyjątkowy.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 55 min.
8

Składniki

Sposób przygotowania

Bezy

  • Zacząć ubijać białka. Kiedy lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Ubijać do otrzymania sztywnej piany
  • Następnie dodawać cukier po łyżce i miksować po każdej przez około 45 sekund. Ubijać aż masa stanie się gęsta i lśniąca
  • Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (np. Wilton 8B)
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wycisnąć podłużne kształty. Piec przez 55 minut w temp. 140 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Wystudzić

Masa pistacjowa:

  • Śmietankę i mascarpone ubić na sztywny krem
  • Dodać pastę i krem pistacjowy. Delikatnie wymieszać i zmiksować do połączenia
  • Masę pistacjową przełożyć do worka cukierniczego. Odciąć koniec
  • Spód jednego eklera posmarować konfiturą. Wycisnąć masę. Przykryć drugim eklerkiem. Lekko docisnąć
  • Udekorować polewą czekoladową i owocami. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 173.7kcalWęglowodany: 23.1gBiałko: 2.8gTłuszcze: 8.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.