Składniki
- 300 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 100 g mąka z ciecierzycy (można użyć innej strączkowej)
- 50 g białko ryżowe w proszku
- 240 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sól
Domowy makaron proteinowy
Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka wyczarujecie przepyszny makaron proteinowy domowej roboty 🥰 Można go wykorzystać na wiele sposobów ❤️
Składniki
- 300 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 100 g mąka z ciecierzycy (można użyć innej strączkowej)
- 50 g białko ryżowe w proszku
- 240 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania
- Do misy miksera wsypujemy mąki, białko oraz sól.
- Następnie dodajemy białka i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto powinno wyjść jednolite, bardzo gęste nawet lekko twarde.
- Jeśli jest taka potrzeba, można dodać kilka łyżek ciepłej wody lub podsypać mąką.
- Gotowe ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy ręcznie.
- Następnie dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy dość cienko, oprószamy mąką i wcieramy ją w ciasto.
- Kroimy na makaron lub przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.
- Gotujemy przez 3 minuty w osolonym wrzątku.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1589.8kcalWęglowodany: 206.8gBiałko: 100.6gTłuszcze: 39.3gBłonnik: 14g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!