Składniki
- 130 g płynne białko jaj
- 1,5 szklanki mleko ciepłe
- 2 łyżki żelatyna
- 1 szt. cukier waniliowy
- 4 łyżki erytrytol (zamiennie zwykły cukier)
- 1 kostka margaryna
- kilka kropli aromat śmietankowy
- 6 łyżek woda
Domowe śmietankowe ptasie mleczko z gorzką czekoladą
Deser domowej roboty w ciekawym wydaniu już na Was czeka ❤️ Pycha przez duże P 🥰
Składniki
- 130 g płynne białko jaj
- 1,5 szklanki mleko ciepłe
- 2 łyżki żelatyna
- 1 szt. cukier waniliowy
- 4 łyżki erytrytol (zamiennie zwykły cukier)
- 1 kostka margaryna
- kilka kropli aromat śmietankowy
- 6 łyżek woda
Sposób przygotowania
- Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia.
- Odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić do ostudzenia.
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Białka ubić na pianę.
- Przestudzone mleko dodać do margaryny, cały czas miksując.
- Następnie dodać ubitą pianę i parę kropli aromatu śmietankowego, wymieszać wszystkie składniki kuchenną rózgą.
- Gotową masę przelać do pojemnika - najlepiej wyłożonego folią spożywczą.
- Wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Obsypać startą gorzką czekoladą i zajadać 😀
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 20kcalWęglowodany: 1.3gBiałko: 1.8gTłuszcze: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!