Przepis od: @beata.jazz
9

Składniki

Warstwa czekoladowa:

Pianka:

Domowe ptasie mleczko

Jeśli szukacie pomysłu na ptasie mleczko domowej roboty, ten przepis stanie się prawdziwym hitem w każdym domu 😍
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
9

Składniki

Warstwa czekoladowa:

Pianka:

Sposób przygotowania

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, masło oraz cukier.
  • Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa.
  • Żelatynę mieszamy z wrzątkiem, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Wlewamy ją do czekoladowego kremu.
  • Mieszamy do połączenia się składników, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przelewamy na nią połowę porcji czekoladowego kremu i wkładamy do lodówki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier i aromat - cały czas ubijając.
  • Po chwili wkrapiamy 2 łyżki soku z cytryny.
  • Pod koniec miksowania wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną.
  • Formę wyjmujemy z lodówki.
  • Na spód wykładamy piankę i wyrównujemy wierzch.
  • Na piankę wlewamy pozostałą część czekolady.
  • Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej na noc.
  • "Prosty i sprawdzony przepis na domowy deser. Piankowe wnętrze jest puszyste i delikatne. Polewa idealnie się kroi i nie zostawia smug na białym wnętrzu."
  • "Do przygotowania ptasiego mleczka użyłam białko jaj firmy @farmabialka.pl Jak dla mnie jest to doskonały wybór. Pasteryzowanie, do spożycia na surowo, łatwe w użyciu."

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 72.8kcalWęglowodany: 15.2gBiałko: 3.4gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.