Składniki
Warstwa czekoladowa:
Pianka:
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 krople aromat
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml wrzątek
Domowe ptasie mleczko
Jeśli szukacie pomysłu na ptasie mleczko domowej roboty, ten przepis stanie się prawdziwym hitem w każdym domu 😍
Składniki
Warstwa czekoladowa:
Pianka:
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 krople aromat
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml wrzątek
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy kakao, masło oraz cukier.
- Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa.
- Żelatynę mieszamy z wrzątkiem, aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Wlewamy ją do czekoladowego kremu.
- Mieszamy do połączenia się składników, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy na nią połowę porcji czekoladowego kremu i wkładamy do lodówki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier i aromat - cały czas ubijając.
- Po chwili wkrapiamy 2 łyżki soku z cytryny.
- Pod koniec miksowania wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną.
- Formę wyjmujemy z lodówki.
- Na spód wykładamy piankę i wyrównujemy wierzch.
- Na piankę wlewamy pozostałą część czekolady.
- Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej na noc.
- "Prosty i sprawdzony przepis na domowy deser. Piankowe wnętrze jest puszyste i delikatne. Polewa idealnie się kroi i nie zostawia smug na białym wnętrzu."
- "Do przygotowania ptasiego mleczka użyłam białko jaj firmy @farmabialka.pl Jak dla mnie jest to doskonały wybór. Pasteryzowanie, do spożycia na surowo, łatwe w użyciu."
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 72.8kcalWęglowodany: 15.2gBiałko: 3.4gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!