Składniki
Pianka:
- 180 g płynne białko jaj
- 130 g cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 12 g cukier z wanilią lub laska wanilii
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml woda wrzątek
Polewa:
- 90 g czekolada mleczna
- 50 g czekolada gorzka
- 30 g masło ok. 1 łyżka
- 50 g śmietanka 36%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie herbatniki maślane
Domowe ptasie mleczko
Przepis na domowe ptasie mleczko od mega utalentowanej @wypieczona_hauka to prawdziwe odkrycie dla wszystkich łasuchów! 🥰🥰🥰 To klasyczne, ale zarazem niezwykłe ciasto bez pieczenia zasługuje na swoją sławę. Czy zgadzacie się z nami? 😍😍😍
Składniki
Pianka:
- 180 g płynne białko jaj
- 130 g cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 12 g cukier z wanilią lub laska wanilii
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml woda wrzątek
Polewa:
- 90 g czekolada mleczna
- 50 g czekolada gorzka
- 30 g masło ok. 1 łyżka
- 50 g śmietanka 36%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie herbatniki maślane
Sposób przygotowania
- Rozpuść żelatynę w wrzątku i odstaw do przestudzenia.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub srebrną folią, na dnie ułóż warstwę herbatników.
- Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej piany. Wmieszaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Delikatnie wlej żelatynę, mieszając do połączenia.
- Przelej masę na herbatniki i wstaw do lodówki.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekolady z masłem, mieszając. Dodaj śmietankę, mieszaj do uzyskania gładkiej polewy, ostudź i wylej na piankę.
- Chłodź w lodówce przez całą noc, by cieszyć się lekkim i sprężystym ptasim mleczkiem następnego dnia.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1402.2kcalWęglowodany: 179.1gBiałko: 31.1gTłuszcze: 71.3gBłonnik: 10.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!