Przepis od: @wypieczona_hauka
6

Składniki

Pianka:

Polewa:

Dodatkowo:

Domowe ptasie mleczko

Przepis na domowe ptasie mleczko od mega utalentowanej @wypieczona_hauka to prawdziwe odkrycie dla wszystkich łasuchów! 🥰🥰🥰 To klasyczne, ale zarazem niezwykłe ciasto bez pieczenia zasługuje na swoją sławę. Czy zgadzacie się z nami? 😍😍😍
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 11 godz.
6

Składniki

Pianka:

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania

  • Rozpuść żelatynę w wrzątku i odstaw do przestudzenia.
  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub srebrną folią, na dnie ułóż warstwę herbatników.
  • Ubij białka, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej piany. Wmieszaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Delikatnie wlej żelatynę, mieszając do połączenia.
  • Przelej masę na herbatniki i wstaw do lodówki.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekolady z masłem, mieszając. Dodaj śmietankę, mieszaj do uzyskania gładkiej polewy, ostudź i wylej na piankę.
  • Chłodź w lodówce przez całą noc, by cieszyć się lekkim i sprężystym ptasim mleczkiem następnego dnia.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 1402.2kcalWęglowodany: 179.1gBiałko: 31.1gTłuszcze: 71.3gBłonnik: 10.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.