9

Składniki

Deser:

Polewa:

Domowe ptasie mleczko

To wystrzałowe domowe ptasie mleczko skradło nasze serca od pierwszego kęsa 😍🍰 Z Wami będzie podobnie 🥰
Przygotowanie: 25 min.
Chłodzenie: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 25 min.
9

Składniki

Deser:

Polewa:

Sposób przygotowania

  • Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  • Kiedy zaczną gęstnieć, dodajemy cukier małymi partiami, cały czas ubijając.
  • Na końcu dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy.
  • Cienkim strumieniem wlewamy lekko przestygniętą żelatynę.
  • Dno blaszki wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy piankę i wstawiamy do lodówki.
  • Czas przygotować polewę. Kakao, masło, cukier i śmietankę zagotowujemy na małym ogniu.
  • Garnek zabieramy z ognia i wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.
  • Wszystko mieszamy razem i czekamy kilka minut, aż mieszanka troszkę przestygnie.
  • Wylewamy na stężałą piankę i schładzamy.
  • Przed podaniem dekorujemy kleksami ze śmietanki.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 74.3kcalWęglowodany: 15.4gBiałko: 3.4gTłuszcze: 0.5gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!