Składniki
Deser:
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki żelatyna rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szt. cukier waniliowy
- 1/2 opakowania herbatniki kakaowe
Polewa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki cukier
- 7 łyżek śmietanka 30%
- 1 łyżka żelatyna rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
Domowe ptasie mleczko
To wystrzałowe domowe ptasie mleczko skradło nasze serca od pierwszego kęsa 😍🍰 Z Wami będzie podobnie 🥰
Składniki
Deser:
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki żelatyna rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku
- 1 szt. cukier waniliowy
- 1/2 opakowania herbatniki kakaowe
Polewa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki cukier
- 7 łyżek śmietanka 30%
- 1 łyżka żelatyna rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
Sposób przygotowania
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż się rozpuści.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Kiedy zaczną gęstnieć, dodajemy cukier małymi partiami, cały czas ubijając.
- Na końcu dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy.
- Cienkim strumieniem wlewamy lekko przestygniętą żelatynę.
- Dno blaszki wykładamy herbatnikami, na nie wykładamy piankę i wstawiamy do lodówki.
- Czas przygotować polewę. Kakao, masło, cukier i śmietankę zagotowujemy na małym ogniu.
- Garnek zabieramy z ognia i wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.
- Wszystko mieszamy razem i czekamy kilka minut, aż mieszanka troszkę przestygnie.
- Wylewamy na stężałą piankę i schładzamy.
- Przed podaniem dekorujemy kleksami ze śmietanki.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 74.3kcalWęglowodany: 15.4gBiałko: 3.4gTłuszcze: 0.5gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!