Składniki
- 150 g mąka migdałowa
- 150 g cukier puder
- 120 g płynne białko jaj (60g + 60g)
- 180 g cukier (150g + 30g)
- 50 ml woda
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Masa waniliowa:
- 125 g serek śmietankowy
- 40 g masło
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 1/3 szt. laska wanilii starta
- 100 g cukier puder
Domowe makaroniki
Zapraszam do wypróbowania przepisu na domowe makaroniki od @pokuchni, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Te kolorowe ciasteczka z delikatną masą waniliową na pewno umilą każdą chwilę. Idealne na specjalne okazje lub po prostu jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 150 g mąka migdałowa
- 150 g cukier puder
- 120 g płynne białko jaj (60g + 60g)
- 180 g cukier (150g + 30g)
- 50 ml woda
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Masa waniliowa:
- 125 g serek śmietankowy
- 40 g masło
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 1/3 szt. laska wanilii starta
- 100 g cukier puder
Sposób przygotowania
- Mieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem, dodaj 60g białek, barwnik (opcjonalnie) i odstaw.
- Ubij drugą porcję białek z cukrem, gotuj syrop z cukru i wody do 118°C.
- Połącz syrop z białkami, ubijając do ostygnięcia.
- Dodaj masę do masy migdałowej, wymieszaj.
- Wyciskaj makaroniki, susz, piecz w 150°C 12-14 minut.
- Nadziej masą waniliową. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 165.7kcalWęglowodany: 42.6gBiałko: 3.9gTłuszcze: 8.1gBłonnik: 1.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!