Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 80 g migdały mielone
- 150 g cukier puder
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Domowe makaroniki
Genialne makaroniki domowej roboty jeszcze dziś mogą pojawić się w Twojej kuchni! Ze sprawdzoną recepturą przychodzi niesamowita @przygotujto 🥰😘😍
Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 80 g migdały mielone
- 150 g cukier puder
- barwnik spożywczy opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Połącz mielone migdały z połową cukru pudru, przesiej dwa razy przez sito
- Białko ubij na sztywną pianę, dalej miksując dodawaj stopniowo resztę cukru pudru
- Miksuj, aż masa będzie gładka
- Dodaj barwnik spożywczy
- Do miski z migdałami oraz cukrem pudrem dodaj połowę białek, delikatnie mieszaj sylikonową szpatułką
- Dodaj drugą połowę i również wymieszaj
- Masa powinna bardzo powoli spływać ze szpatułki
- Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na matę, tworząc makaroniki
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknij kilka razy o blat, aby pozbyć się z masy pęcherzy powietrza
- Piekarnik nagrzej do temperatury 140 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu i piecz około 15 minut
- Pozostaw na blasze, aż do ostygnięcia. Przełóż wybranym nadzieniem i gotowe!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 25.1kcalWęglowodany: 8.4gBiałko: 1.2gTłuszcze: 2gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!