Składniki
- 200 g mąka
- 2 łyżki cukier
- 140 g masło
- 20 g smalec
- 5 sztuk jabłka
- 100 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka sok z limonki
Domowe kruche ciasto z jabłkami i bezą
To pyszne kruche ciasto z jabłkami i delikatną bezą skradnie serce największego niejadka 🥰
Składniki
- 200 g mąka
- 2 łyżki cukier
- 140 g masło
- 20 g smalec
- 5 sztuk jabłka
- 100 g płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka sok z limonki
Sposób przygotowania
- Mąkę, cukier, masło, smalec i proszek do pieczenia wrzucamy do miski, po czym wyrabiamy rękoma jak na kruszonkę.
- Powstałe ciasto przekładamy do formy na tartę i formujemy przy pomocy rąk.
- Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Na upieczone ciasto wykładamy starte jabłka wymieszane z sokiem z limonki.
- Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
- Do białek wsypujemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
- Na jabłka wylewamy pianę z białek.
- Całość pieczemy przez 35 minut w 110 stopniach Celsjusza.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 147.1kcalWęglowodany: 27.8gBiałko: 4.1gTłuszcze: 2.6gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!