Przepis od: @katarzyna_kosik
12

Składniki

Drożdżówki:

Lukier królewski:

Farsz:

Domowe jagodzianki z lukrem

Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować genialne jagodzianki z pysznym lukrem ❤️
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 17 min.
Czas całkowity: 47 min.
12

Składniki

Drożdżówki:

Lukier królewski:

Farsz:

Sposób przygotowania

Drożdżówki:

  • Podgrzewamy mleko. Następnie dodajemy łyżkę cukru i drożdże, po czym zostawiamy mieszankę do wyrośnięcia.
  • Mąkę umieszczamy w misie robota. Następnie dodajemy jaja, cukier oraz margarynę.
  • Jako kolejny składnik dodajemy rozczyn, po czym dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na równe części.

Farsz:

  • Rozklepujemy drożdżowe bułeczki i wykładamy jagodami, które wcześniej należy połączyć z cukrem. Dokładnie sklejamy każdą bułeczkę.
  • Tak przygotowane bułeczki układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • Następnie pieczemy domowe bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza ok. 17 minut.

Lukier:

  • Ubijamy białka na sztywną piankę.
  • Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż lukier będzie lśniący.
  • Na końcu dodajemy sok z cytryny.
  • Polewamy jagodzianki i zajadamy 💜💜💜

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 243kcalWęglowodany: 44.9gBiałko: 5.8gTłuszcze: 11.3gBłonnik: 3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.