Domowe jagodzianki z lukrem
Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować genialne jagodzianki z pysznym lukrem ❤️
Sposób przygotowania
Drożdżówki:
- Podgrzewamy mleko. Następnie dodajemy łyżkę cukru i drożdże, po czym zostawiamy mieszankę do wyrośnięcia.
- Mąkę umieszczamy w misie robota. Następnie dodajemy jaja, cukier oraz margarynę.
- Jako kolejny składnik dodajemy rozczyn, po czym dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na równe części.
Farsz:
- Rozklepujemy drożdżowe bułeczki i wykładamy jagodami, które wcześniej należy połączyć z cukrem. Dokładnie sklejamy każdą bułeczkę.
- Tak przygotowane bułeczki układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Następnie pieczemy domowe bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza ok. 17 minut.
Lukier:
- Ubijamy białka na sztywną piankę.
- Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu, aż lukier będzie lśniący.
- Na końcu dodajemy sok z cytryny.
- Polewamy jagodzianki i zajadamy 💜💜💜
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 243kcalWęglowodany: 44.9gBiałko: 5.8gTłuszcze: 11.3gBłonnik: 3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!