Składniki
Ciasto :
- 180 g mąka pszenna
- 160 g masło
- 200 ml woda
- 2 szt. jajko
- 110 g płynne białko jaj
Nadzienie :
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1/2 łyżeczki cytryna starta skórka
- 1/2 łyżeczki śmietan-fix
Domowe eklery z bitą śmietaną
Dziś możecie przygotować w swojej kuchni prawdziwą klasykę 😍 Przepyszne eklery domowej roboty z bitą śmietaną to prawdziwy sztos ❤️
Składniki
Ciasto :
- 180 g mąka pszenna
- 160 g masło
- 200 ml woda
- 2 szt. jajko
- 110 g płynne białko jaj
Nadzienie :
- 250 ml śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1/2 łyżeczki cytryna starta skórka
- 1/2 łyżeczki śmietan-fix
Sposób przygotowania
Eklery:
- Wodę i masło zagotować, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż nie będzie widać "surowej" mąki. Ostudzić.
- Dodać jaja, białka pasteryzowane i zmiksować do połączenia.
- Ciasto nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego - zostawić odstęp.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza około 20 minut.
- Ostudzić i przekroić na pół.
Nadzienie:
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając w międzyczasie cukier, śmietan-fix i skórkę z cytryny.
- Przełożyć do woreczka i nadziewać.
- Smacznego 🌹❤️
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 98.8kcalWęglowodany: 6.9gBiałko: 2.5gTłuszcze: 7gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!