Składniki
- 390 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 280 g cukier
- 360 g mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 115 g masło rozpuszczone i przestudzone
- 115 g olej
Domowe ciasto ZEBRA
Przepyszne i kultowe ciasto domowej roboty jeszcze dziś może pojawić się w Waszych domach 🥰 Wystarczy, że wykorzystacie ten przepis ❤️
Składniki
- 390 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 280 g cukier
- 360 g mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 115 g masło rozpuszczone i przestudzone
- 115 g olej
Sposób przygotowania
- Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
- Gdy piana zacznie robić się biała i gęsta, rozpocznij dodawanie cukru.
- Dodawaj go stopniowo - po ok. 2 łyżki.
- Po dodaniu każdej porcji, miksuj aż cały cukier się rozpuści.
- Dodaj 360 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie trzepaczką.
- Wlej zimne masło połączone z olejem i ponownie wymieszaj trzepaczką.
- Podziel ciasto na dwie w miarę równe części.
- Do jednej wsyp 4 łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na środek tortownicy wykładaj na przemian po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż do skończenia obu mas.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut - do efektu suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto polej czekoladą lub udekoruj wg własnego uznania.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 397.1kcalWęglowodany: 50gBiałko: 9.5gTłuszcze: 18.6gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!