Przepis od: @_mama2synow_
8

Składniki

Domowe ciasto ZEBRA

Przepyszne i kultowe ciasto domowej roboty jeszcze dziś może pojawić się w Waszych domach 🥰 Wystarczy, że wykorzystacie ten przepis ❤️
Przygotowanie: 20 minutes
Pieczenie: 40 minutes
Czas całkowity: 1 hour
8

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
  • Gdy piana zacznie robić się biała i gęsta, rozpocznij dodawanie cukru.
  • Dodawaj go stopniowo - po ok. 2 łyżki.
  • Po dodaniu każdej porcji, miksuj aż cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj 360 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie trzepaczką.
  • Wlej zimne masło połączone z olejem i ponownie wymieszaj trzepaczką.
  • Podziel ciasto na dwie w miarę równe części.
  • Do jednej wsyp 4 łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao i wymieszaj.
  • Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na środek tortownicy wykładaj na przemian po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż do skończenia obu mas.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut - do efektu suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto polej czekoladą lub udekoruj wg własnego uznania.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 397.1kcalWęglowodany: 50gBiałko: 9.5gTłuszcze: 18.6gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.