Składniki
- 1 opakowanie herbatniki
- 1 szt. konfitura truskawkowa
- 210 g płynne białko jaj
- 7 łyżek cukier
Domowe ciasto z pianką
Do przygotowania tego pysznego ciasta domowego wystarczą zaledwie 4 składniki ❤️ Goście będą zachwyceni 😍
Składniki
- 1 opakowanie herbatniki
- 1 szt. konfitura truskawkowa
- 210 g płynne białko jaj
- 7 łyżek cukier
Sposób przygotowania
- Spód to nic innego jak opakowanie herbatników pokruszonych (przydatny będzie tu blender albo wałek)
- Powstałą mieszankę przełożyć do brytfanki.
- Następnie włożyć naczynie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
- Na przestudzony spód nałożyć konfiturę najlepiej nie za słodką (ja dałam truskawkową, dobra będzie również porzeczkowa)
- 7 białek ubić na sztywną pianę.
- Następnie dodać stopniowo 7 łyżek cukru, cały czas miksując.
- Powstałą pianę przenieść na spód ciasteczkowy z konfiturą i włożyć formę ponownie do piekarnika.
- Tym razem urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 12 minut.
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto przez kolejne 12 minut w wyłączonym piekarniku.
- Następnie wyjąć do przestudzenia i zajadać.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 306.1kcalWęglowodany: 37.1gBiałko: 5.9gTłuszcze: 14.7gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!