Składniki
- 1 szt. żółtko
- 56 g płynne białko jaj
- 200 g marchewka ugotowana
- 90 g banan
- 3 g proszek do pieczenia
- 50 g serek homogenizowny (zamiennie skyr)
- 7 g kakao
- 20 g mąka pszenna
- 35 g budyń waniliowy
- 5 g żelatyna
- 100 ml mleko (zamiennie napój roślinny)
- 15 g masło orzechowe (zamiennie krem o smaku czekolady i krówki)
- 50 g truskawki
- słodzidło wg uznania
Domowe ciasto marchewkowo-bananowe
W tym przepysznym cieście znajdziecie zarówno owoce, jak i warzywa ❤️ Takiej kombinacji smakowej nie sposób powiedzieć nie 🥰
Składniki
- 1 szt. żółtko
- 56 g płynne białko jaj
- 200 g marchewka ugotowana
- 90 g banan
- 3 g proszek do pieczenia
- 50 g serek homogenizowny (zamiennie skyr)
- 7 g kakao
- 20 g mąka pszenna
- 35 g budyń waniliowy
- 5 g żelatyna
- 100 ml mleko (zamiennie napój roślinny)
- 15 g masło orzechowe (zamiennie krem o smaku czekolady i krówki)
- 50 g truskawki
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtko blendujemy z bananem, marchewką, mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i słodzikiem.
- Dodajemy serek i mieszamy.
- Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia masy.
- Wylewamy do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, robimy budyń. Budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka i dodajemy do gotujących się 400 ml wody ze słodzikiem oraz żelatyną.
- Kiedy zacznie gęstnieć, wyłączamy palnik.
- Powstałą mieszankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Kiedy budyń stężeje, polewamy go masłem orzechowym lub kremem rozpuszczonym w 15 ml wody.
- Na koniec dekorujemy truskawkami 🥰
- Smak jest niepowtarzalny, ciasto jest wilgotne, a całość uzupełnia krem z truskawkami 😇
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 148.5kcalWęglowodany: 21.8gBiałko: 3.3gTłuszcze: 5.8gBłonnik: 2.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!