Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 150 g cukier puder
- 150 g wiórki kokosowe
- 2 łyżki bułka tarta
Domowe ciasteczka kokosanki
Z tym sprawdzonym przepisem jeszcze dziś wyczarujecie dla swoich bliskich kultowe ciasteczka, którymi zajadali się nasi dziadkowie i rodzice 🥰 My też je pamiętamy, a Wy? ❤️
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 150 g cukier puder
- 150 g wiórki kokosowe
- 2 łyżki bułka tarta
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Następnie stopniowo dodawać cukier puder, ubijając mieszankę ok. 2 minuty.
- Jako kolejne składniki dodać wiórki kokosowe wymieszane z bułką tartą.
- Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym formować ciasteczka średniej wielkości.
- Tak przygotowane ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Upieczone ciasteczka powinny mieć ładny, jasny kolor.
- Najbardziej lubię kiedy kokosanki są chrupiące, dlatego po ostygnięciu szczelnie je zamykam.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 66.6kcalWęglowodany: 9.6gBiałko: 1gTłuszcze: 2.9gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!