Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 100 g drobny cukier
- 1 szczypta sól
Domowe beziki białkowe
Przepyszne domowe beziki na bazie białek to idealny dodatek do codziennej kawy 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 100 g drobny cukier
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Do białka dodałam małą szczyptę soli i zaczęłam ubijać.
- Najlepiej ubija się mikserem, ale też nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Następnie po ubiciu, dodajemy cukier - najlepiej drobny.
- I miksujemy tak długo, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści.
- Pod koniec ubijania powinna powstać gładka i gęsta masa białkowa.
- Na koniec powstały krem przekładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego z odciętą końcówką.
- Domowe beziki pieczemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra/dół" - najlepiej na środkowej półce piekarnika.
- Beziki idealnie sprawdzają się jako mini ciasteczka do kawy ☕
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 24kcalWęglowodany: 5.6gBiałko: 0.4gTłuszcze: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!