Składniki
Babeczki:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 160 g cukier
- 100 ml mleko
- 100 ml olej
- 300 g mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Borówki:
- 1 szklanka borówki
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka cukier puder
Krem:
- 200 g śmietanka 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Domowe babeczki z borówkami
Nie ma to jak domowe babeczki z pysznym kremem i soczystymi borówkami 🥰 Od samego patrzenia robimy się głodni 👍
Składniki
Babeczki:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 160 g cukier
- 100 ml mleko
- 100 ml olej
- 300 g mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Borówki:
- 1 szklanka borówki
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka cukier puder
Krem:
- 200 g śmietanka 30%
- 200 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek wsypujemy po łyżce cukru, pomalutku aby cukier się rozpuścił.
- Gdy białka będą już pięknie lśnić, a my nadal będziemy miksować, wlewamy mleko i olej.
- Wyłączamy mikser.
- Przesiewamy do naszej masy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, po czym nakładamy do foremki na muffinkI wyłożonej wcześniej papierowymi foremkami.
- Na wierzch układamy borówki wymieszane z odrobiną mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem.
- Następnie pieczemy babeczki w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie śmietanki, cukru pudru i mascarpone.
- Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy kremem i świeżymi borówkami 👍👌
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 339.2kcalWęglowodany: 27.8gBiałko: 5.5gTłuszcze: 23.9gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!