Składniki
Ciasto:
- 100 g płynne białko jaj
- 100 g erytrytol (zamiennie inne słodzidło)
- 10 g budyń czekoladowy (zamiennie kakao)
- 30 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Biała masa:
- 30 g bita śmietana śnieżka
- 80 ml mleko
- 4 g żelatyna rozpuszczona w 10 ml wody
- 40 g kokos
Domowe a'la BOUNTY w wersji fit
Ten przepyszny deser w wersji fit smakiem nawiązuje do kultowego batonika kokosowego 🥥🍫 Od samego patrzenia cieknie nam ślinka 😋
Składniki
Ciasto:
- 100 g płynne białko jaj
- 100 g erytrytol (zamiennie inne słodzidło)
- 10 g budyń czekoladowy (zamiennie kakao)
- 30 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Biała masa:
- 30 g bita śmietana śnieżka
- 80 ml mleko
- 4 g żelatyna rozpuszczona w 10 ml wody
- 40 g kokos
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie dodajemy erytrytol i dalej ubijamy.
- Po około 5 minutach dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki łączymy przy pomocy kuchennej szpatułki.
- Powstałą mieszankę wylewamy do tortownicy, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza około 30 minut.
Biała masa:
- Śnieżkę ubijamy z mlekiem
- Następnie dodajemy żelatynę i kokos.
- Dokładnie mieszamy.
- Przekładamy białą masę na upieczone i ostudzone ciasto.
Polewa:
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w 20 ml oleju.
- Polewamy deser i gotowe.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 148.1kcalWęglowodany: 28.5gBiałko: 4gTłuszcze: 10.2gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!