Domowa szarlotka z puszystą pianką
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i puszystą pianką z białek to idealny deser na każdą okazję 🥰 I z tym przepisem uda się za każdym razem ❤️
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtka i cukier.
- Całość ugniatamy.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni z cukrem, cynamonem oraz aromatem.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo, aż masa będzie błyszcząca.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę.
- Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 286.7kcalWęglowodany: 59.9gBiałko: 7.4gTłuszcze: 3.4gBłonnik: 4.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!