Przepis od: @sroka.m
9

Składniki

Domowa szarlotka z bezą

Z tym sprawdzonym przepisem przygotujecie genialną szarlotkę z obłędną bezą 🍰 Pycha przez duże P 🥰
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
9

Składniki

Sposób przygotowania

Spód:

  • Zagnieść ciasto kruche na szarlotkę.
  • W tym celu wymieszać mąkę, jajko, 80 g erytrytolu, kostkę masła i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ewentualnie można dodać szczyptę soli.
  • Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
  • Na początku może wydawać się, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie powinno połączyć się w zwartą kulę.
  • Z ciasta uformować kulę.
  • Następnie zawinąć ją w folię i umieścić w lodówce na godzinę.

Jabłka:

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Miskę z jabłkami odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części.
  • Jedną połówkę odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić drugą część ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto podpiekać przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Ciasto ma zarumienić się na złocisty kolor.
  • Po tym czasie na wierzch dodać jabłka i bezę.

Beza:

  • Białka ubijać chwilę na sztywno przy pomocy miksera.
  • Można do nich dodać szczyptę soli.
  • Nie ubijać samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, można zacząć dokładać słodzik.
  • Ciągle miksując, wsypywać po 1 łyżce.
  • Po każdej łyżce miksować białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści.
  • Po dodaniu jednej łyżki, miksować całość około minuty lub dłużej.
  • Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa białkowa.
  • Następnie dodać skrobię.
  • Bezę wyłoży na jabłka, a na wierzch posypać kruszonką z drugiej części ciasta (ja starłam na tarce).
  • Szarlotkę piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 228.8kcalWęglowodany: 58.5gBiałko: 6.1gTłuszcze: 4gBłonnik: 5.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.