Składniki
- 1,5 kg jabłka
- 340 g mąka owsiana
- 200 g masło
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 130 g erytrytol
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana (zamiennie budyń)
Domowa szarlotka z bezą
Z tym sprawdzonym przepisem przygotujecie genialną szarlotkę z obłędną bezą 🍰 Pycha przez duże P 🥰
Składniki
- 1,5 kg jabłka
- 340 g mąka owsiana
- 200 g masło
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szt. jajko
- 130 g erytrytol
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana (zamiennie budyń)
Sposób przygotowania
Spód:
- Zagnieść ciasto kruche na szarlotkę.
- W tym celu wymieszać mąkę, jajko, 80 g erytrytolu, kostkę masła i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Ewentualnie można dodać szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego.
- Na początku może wydawać się, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie powinno połączyć się w zwartą kulę.
- Z ciasta uformować kulę.
- Następnie zawinąć ją w folię i umieścić w lodówce na godzinę.
Jabłka:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Miskę z jabłkami odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku.
- Ciasto podzielić na dwie równe części.
- Jedną połówkę odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić drugą część ciasta.
- Tak przygotowane ciasto podpiekać przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto ma zarumienić się na złocisty kolor.
- Po tym czasie na wierzch dodać jabłka i bezę.
Beza:
- Białka ubijać chwilę na sztywno przy pomocy miksera.
- Można do nich dodać szczyptę soli.
- Nie ubijać samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, można zacząć dokładać słodzik.
- Ciągle miksując, wsypywać po 1 łyżce.
- Po każdej łyżce miksować białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści.
- Po dodaniu jednej łyżki, miksować całość około minuty lub dłużej.
- Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa białkowa.
- Następnie dodać skrobię.
- Bezę wyłoży na jabłka, a na wierzch posypać kruszonką z drugiej części ciasta (ja starłam na tarce).
- Szarlotkę piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 228.8kcalWęglowodany: 58.5gBiałko: 6.1gTłuszcze: 4gBłonnik: 5.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!