Składniki
Beza:
- 250 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 500 ml śmietana 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 2 szt. śmietan-fix
Dodatki:
Domowa beza PAVLOVA z truskawkami
Przepyszna królowa wypieków w domowym wydaniu to prawdziwy strzał w 10! Z tym przepisem jej przygotowanie będzie mega proste 🥰
Składniki
Beza:
- 250 ml płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 500 ml śmietana 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 2 szt. śmietan-fix
Dodatki:
Sposób przygotowania
Beza:
- Białka ubijamy ze solą.
- Po trzech minutach dodajemy stopniowo cukier po jednej łyżce.
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Na papierze do pieczenia odrysowujemy talerz o średnicy około 22 cm i wykładamy bezę.
- Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 5 minut (wykorzystując program góra-dół).
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy ją przez 2 godziny i 50 minut.
- Bezę studzimy przy uchylonym piekarniku.
Krem:
- Ubijamy śmietanę.
- Po chwili dodajemy cukier puder i śmietan-fixy.
- Do dekoracji mam truskawki, można zrobić z nich również mus.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 333.3kcalWęglowodany: 30.3gBiałko: 5gTłuszcze: 22.8gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!