Składniki
Bezy:
- 60 g płynne białko jaj
- 100 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
Masa:
- 500 g śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 1 laska wanilia (zamiennie cukier z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżki cukier puder do smaku
Dodatki:
- 1 opakowanie herbatniki maślane
Deserek malinowa chmurka
Malinowa chmurka w wersji mini? Jak najbardziej jest to możliwe i oto najlepszy dowód 🥰👍
Składniki
Bezy:
- 60 g płynne białko jaj
- 100 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
Masa:
- 500 g śmietana 36%
- 250 g mascarpone
- 1 laska wanilia (zamiennie cukier z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżki cukier puder do smaku
Dodatki:
- 1 opakowanie herbatniki maślane
Sposób przygotowania
Bezy:
- Zacznij ubijać białka.
- Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kolejną porcję cukru dodajemy zawsze po rozpuszczeniu poprzedniej.
- Masa musi być bardzo sztywna. Na sam koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny, po czym wszystko łączymy razem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
- Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe beziki.
- Przełóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 70 stopni Celsjusza, po czym susz około 30 minut.
- Beziki możesz spokojnie przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym opakowaniu.
Galaretka:
- Galaretkę zrób sobie dzień wcześniej, żeby stężała.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pojemność 300 ml) i odstaw do wystudzenia i stężenia.
- Do ostudzonej galaretki dodaj owoce.
- Jeśli używasz mrożonych malin, możesz dodać je od razu.
Masa:
- Laskę wanilii rozetnij na pół i grzbietem noża wyskrob ziarenka.
- Śmietankę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijaj na gęsty krem.
- Na sam koniec dodaj wanilię.
- Jeśli dodajesz cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder dodaj na sam koniec, żeby masa nie była za słodka.
Złożenie:
- Na dno każdego pojemnika dodaj pokruszone herbatniki.
- Wyłóż stężałą galaretkę, masę śmietanową i dodaj na samą górę beziki.
- Na koniec udekoruj malinami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 545.1kcalWęglowodany: 38.5gBiałko: 6.2gTłuszcze: 41.1gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!