Przepis od: @co_wcina_ewelina
10

Składniki

Bezy:

Galaretka:

Masa:

Dodatki:

Deserek malinowa chmurka

Malinowa chmurka w wersji mini? Jak najbardziej jest to możliwe i oto najlepszy dowód 🥰👍
Przygotowanie: 45 minutes
Pieczenie: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
10

Składniki

Bezy:

Galaretka:

Masa:

Dodatki:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Zacznij ubijać białka.
  • Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kolejną porcję cukru dodajemy zawsze po rozpuszczeniu poprzedniej.
  • Masa musi być bardzo sztywna. Na sam koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny, po czym wszystko łączymy razem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  • Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe beziki.
  • Przełóż do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 70 stopni Celsjusza, po czym susz około 30 minut.
  • Beziki możesz spokojnie przechowywać do dwóch tygodni w szczelnym opakowaniu.

Galaretka:

  • Galaretkę zrób sobie dzień wcześniej, żeby stężała.
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (pojemność 300 ml) i odstaw do wystudzenia i stężenia.
  • Do ostudzonej galaretki dodaj owoce.
  • Jeśli używasz mrożonych malin, możesz dodać je od razu.

Masa:

  • Laskę wanilii rozetnij na pół i grzbietem noża wyskrob ziarenka.
  • Śmietankę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijaj na gęsty krem.
  • Na sam koniec dodaj wanilię.
  • Jeśli dodajesz cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder dodaj na sam koniec, żeby masa nie była za słodka.

Złożenie:

  • Na dno każdego pojemnika dodaj pokruszone herbatniki.
  • Wyłóż stężałą galaretkę, masę śmietanową i dodaj na samą górę beziki.
  • Na koniec udekoruj malinami.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 545.1kcalWęglowodany: 38.5gBiałko: 6.2gTłuszcze: 41.1gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.