Składniki
Beziki (ok. 18 sztuk)
- 240 ml płynne białko jaj
- 400 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Krem:
- śmietana 30% wg uznania
- mascarpone wg uznania
- cukier puder wg uznania
- kilka kropel olejek z wanilii czy też cukier waniliowy
- owoce idealnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, a tak naprawdę każde, co kto lubi
- herbatniki wg uznania (mogą być maślane lub kakaowe)
Deser w słoiczku z bezikami i borówkami na zimno
Nie wiesz co przygotować dla swoich bliskich na niedzielny deser? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie ❤️
Składniki
Beziki (ok. 18 sztuk)
- 240 ml płynne białko jaj
- 400 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Krem:
- śmietana 30% wg uznania
- mascarpone wg uznania
- cukier puder wg uznania
- kilka kropel olejek z wanilii czy też cukier waniliowy
- owoce idealnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, a tak naprawdę każde, co kto lubi
- herbatniki wg uznania (mogą być maślane lub kakaowe)
Sposób przygotowania
Bezy:
- Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy stopniowo i powoli cukier (najlepiej drobny). Na koniec ubijamy razem.
- Pod koniec dodajemy mąkę i sok z cytryny, po czym miksujemy przez chwilę całą mieszankę. I gotowe!
- Formujemy małe bezy i pieczemy je około 80 minut w 105 stopniach Celsjusza.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy zostawiamy w nim do wystudzenia (bez i piekarnika :))
Krem:
- Proporcji do składników kremu nie podaję, bo to jest dowolne. Uda się w każdych, jedynie konsystencja się lekko zmieni (więcej bitej śmietany to krem luźniejszy, więcej serka to bardziej zbity). Ilości cukru są również wedle gustu.
- Przygotowanie jest proste: ubijamy śmietankę na sztywna pianę, następnie dodajemy serek i ubijamy razem.
- Następnie cukier i wanilia, chwila delikatnego ubijania i gotowe!
- Na koniec pozostaje jedynie skomponowanie słoiczka: kruszone bezy, herbatniki, krem, owoce, itd.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1217.1kcalWęglowodany: 300.6gBiałko: 25.2gTłuszcze: 0.03gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!